Apolena Rychlíková: Jak vypadá reálné projídání naší budoucnosti? Jako kanál Dunaj-Odra-Labe

7. říjen 2020

Když se poprvé objevila debata o možném vodním koridoru Dunaj-Odra-Labe, znělo to jako nepovedený žert, o kterém ale všichni vědí, že k jeho realizaci nikdy nedojde.

Megalomanská stavba, která by ve výsledku měla stát kolem 600 miliard korun, je od samého počátku kritizovaná. Proti se postavilo na 56 obcí v okolí řeky, protože některým z nich hrozí rozpůlení nebo dokonce bourání.

Čtěte také

Odborníci upozorňují na ohrožení chráněných soustav Natura 2000, ničení středoevropských ekosystémů, úbytek zemědělské půdy i negativní dopady na podzemní vodu.

Nadto stavba přímo odporuje právním předpisům EU, jako je rámcová směrnice o vodách nebo směrnice o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

A v neposlední řadě je podle všech dostupných ukazatelů naprosto ekonomicky nevýhodná. Nic z toho ale nebrání současné vládě, aby se zavázala plnit sen Miloše Zemana a stavbě salámovou metodou dala zelenou.

Země bez budoucnosti

Uprostřed pandemie koronaviru, která potápí sociální jistoty celé řady lidí, se na vládě projednávala první etapa tohoto projektu, jejíž cena má být kolem 15 miliard.

Čtěte také

Mimo pandemickou krizi čelíme krizi klimatické, ve které je de facto povinností politiků chránit životní prostředí a předcházet takovým krokům, které by jakkoliv ohrožovaly naši budoucnost a dál přispívaly k prohlubování klimatických problémů.

Katastrofické sucho, umírající lesy, zvyšující se nedostatek vody – to jsou problémy, kterým čelíme už dnes a které nepochopitelný plán Dunaj-Odra-Labe ještě zhorší. Je neuvěřitelně nezodpovědné, že o daleké budoucnosti – schválená první fáze kanálu se má začít stavět za celých deset let – rozhodují politici, kterým jde jen o jejich současné postavení a na které dopady jejich vlastních rozhodnutí nebudou působit s takovou silou jako na všechny další generace.

Masivní investice do kanálu v lecčem připomíná aroganci z dob komunismu, kdy se těžba, průmyslová výroba, betonová výstavba nadřazovaly všemu lidskému a všemu živému. Tento přístup dnes zaujímá prezident a vláda mu v něm jde naproti.

Čtěte také

Chovají se jak papaláši, kterým je všechno jedno a kteří neberou na nic ohledy: ani na přírodu, ani na lidi, ani na budoucnost země, které vládnou. Je to naprostá bezohlednost, která je proti smyslu politiky jako správy věcí veřejných. Ačkoliv je stále vysoce reálné, že ke stavbě kanálu nedojde, sledujeme už nyní mrhání energií i penězi.

Žádný soudný člověk by investici v takovém rozsahu a za takové peníze nemohl hájit, je totiž ve všech ohledech riskantní. Kanál Dunaj-Ondra-Labe navíc není ve své nesmyslnosti zdaleka jediný: podobně se to má s dostavbou Dukovan, která bude mít kromě jiného značný geopolitický vliv na budoucí směřování naší země, či investicí 55 miliard do nové letištní rampy.

Apolena Rychlíková

Tyto plány, dalece přesahující mandáty volebních období, přitom budou do pár let ovlivňovat životy nás všech, našich dětí a dalších generací. Dnes to tvoří významnou část vládní politiky a reprezentuje skutečné projídání naší budoucnosti, které se s nějakým rouškovným nedá absolutně srovnat. Andrej Babiš (ANO) kdysi kandidoval s heslem: „Aby se za nás děti nestyděly.“ Dnes však dělá vše pro to, aby tu žádné děti nechtěly a možná ani nemohly žít.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio