Apolena Rychlíková: Když Josef Skála potká Zuzanu Majerovou. Frustrace ve společnosti láká politické okraje

29. únor 2024

Těžko říct, kolik se na nedávné zemědělské demonstraci objevilo skutečných zemědělců, kteří čelí vážným problémům. Místo toho to totiž vypadalo jako jedna velká PR akce, na které si různí aktéři a aktérky jen snaží honit aktuální politické body na tématu Green Dealu a odporu k Evropské unii.

Co na tom, že ještě před časem si tito marketéři společenské nenávisti jako své hlavní téma vybrali válku na Ukrajině a replikovali všechny argumenty, které zaznívají z nejtvrdšího jádra proruské propagandy. A co na tom, že titíž lidé ještě před časem popírali covid.

Čtěte také

Ukazuje se, že konkrétní téma slouží jen jako vějička – naláká nespokojené lidi, do kterých se pak na akcích hrne nějaká forma nenávistných dezinformací bez jakéhokoliv dalšího obsahu či relevance.

Strach, který někteří obyvatelé a obyvatelky Česka zažívají, nemá smysl bagatelizovat. Důsledkem mnoha vlivů část společnosti zchudla, náklady na životní potřeby rostou, čelili jsme pádivé inflaci a čím dál tím většímu počtu lidí zůstává po zaplacení základních výdajů jen velmi málo peněz.

Jako vosy na bonbon

Je vlastně skoro zázrak, že se v některých otázkách – typicky v tématu podpory Ukrajiny – nedostáváme do stále kritičtější a fragmentarizovanější pozice.

Čtěte také

Byť se o to dezinformátoři spojenými silami vehementně snaží a i na protestech zemědělců bylo téma války na Ukrajině přítomné a mnozí se ho snažili zneužívat.

Je proto typické, že se na podobných akcích s železnou pravidelností setkávají politici ze samého okraje politické scény a také, jak moc si notují. V družném rozhovoru bylo na protestu zemědělců možné vidět Josefa Skálu, ortodoxního stalinistu, kterak si povídá s předsedkyní krajně pravicové Trikolory Zuzanou Majerovou.

Akce byla také vhodným prostředím, kde se zviditelnit, pro bývalého předsedu ČSSD a premiéra Jiřího Paroubka, který se snaží vrátit do politiky snad všemi myslitelnými prostředky.

Apolena Rychlíková

A ačkoliv se Okamurova SPD zatím drží mírně zpátky, jeden z výrazných členů strany si akci také nenechal ujít – jednalo se o bývalého sociálního demokrata Jaroslava Foldynu. To, že akce samozřejmě lákala všechny přední tváře české dezinfoscény, v čele s odsouzenou Janou Peterkovou nebo youtuberem Vidlákem, je pak zcela logické.

Témata, která je třeba zvednout

Protesty farmářů a zemědělců, jakkoliv zatím v Česku působí absurdně a nekoherentně, ale není radno podceňovat. A to i proto, že se odehrávají v celoevropském rámci. Klimatická změna má svůj socio-ekonomický rozměr, který mnoho lidí může strašit.

Čtěte také

Nechat jejich obavy i je samotné napospas lidem jako Skála, Majerová nebo Foldyna znamená jen vytvoření dalšího možného kritického pole pro rozpad společenské soudržnosti u nás. To, že si klimatickou krizi berou za své téma (špatně a účelově) dezinformátoři a politici z okraje totiž ještě neznamená, že toto téma neexistuje a že není třeba pro něj dělat maximum.

Zatím se však nezdá, že by to demokratické části politického spektra docházelo. Koneckonců někteří politici vládních stran nemají problém se o klimatické změně vyjadřovat podobně demagogicky jako ti z politického okraje. A to není dobrá zpráva.

Autorka je publicistka a dokumentaristka

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.