Apolena Rychlíková: Lidovci se snaží změnit vládní plány na legalizaci konopí. Měli by to nechat odborníkům

19. červenec 2023

Když se národním koordinátorem pro drogovou politiku stal Jindřich Vobořil, přivítala to odborná veřejnost jako krok dobrým směrem. S pomocí Vobořilova expertního týmu vzniklo hned několik podstatných návrhů, mezi ty nejzásadnější patří snaha o legalizaci konopí.

Na léčebné účinky konopí totiž odkazuje celá řada expertů a expertek a zmiňují, že potenciál kanabisu by třeba u léčby depresí, úzkostí či dalších nemocí bylo dobré využívat a především: že pro to, aby k tomu došlo, je konopí nutné dekriminalizovat.

Čtěte také

Návrh, na kterém Vobořil se svým týmem pracuje, si klade za cíl větší přehled o uživatelích a uživatelkách, ale také konec kriminalizace nechvalně známých případů „domácích pěstitelů“, kteří u nás dostávali vysoké tresty třeba i za to, že z konopí vyráběli léčebné masti nebo jiné podobné přípravky.

Také se počítá s tím, že by tato forma nové regulace mohla přinést peníze do státního rozpočtu. Trh by se totiž, alespoň částečně, mohl dostat pod větší kontrolu. Součástí plánu jsou tak třeba i licenční poplatky a konopná daň. Vobořil mluví o tom, že by si stát ročně přišel třeba na dvě miliardy korun.

Třicet let debat

Čtěte také

Tyto návrhy si získaly širokou vládní shodu a vznikl k nim i náležitý vládní materiál. Ten však ostře kritizuje jedna ze stran pětikoalice – KDU-ČSL. A není to poprvé, kdy se lidovci vyjadřují nebo se přímo snaží ovlivnit drogovou politiku v Česku způsobem, který ze všeho nejvíce dokládá jejich nepoučenost v daném tématu.

V minulosti chtěli zasahovat do obchodu s CBD, nedávno navrhovali zařadit kratom a HHC na seznam zakázaných látek. To by však vedlo k jedinému efektu: většímu počtu trestaných lidí u nás.

Poslední kroky lidovců jsou však vzhledem k uplynulým měsícům, kdy Vobořil na koncepci pracuje, poměrně překvapivé a vstupují do nich z jejich strany argumenty, které se zdály už několikrát vyvrácené. Vobořil totiž chce jediné: jasnou regulaci s jasnými pravidly, navazující na současné mezinárodní trendy.

Čtěte také

Prodej výrobků s látkou CBD by se přísně reguloval. Produkty by byly dostupné jen u pultů s obsluhou a koupit by si je nemohli lidé pod 18 let. Zákazníci by byli registrováni. Konopné produkty by také nemohly být inzerovány a každé kupované balení by obsahovalo informace o nežádoucích účincích.

Stanovilo by se také to, kolik dané látky by mohl výrobek obsahovat. To vše jakoby se lidovci rozhodli ignorovat a najednou ústy svého klubu Marka Výborného mluví o řadě možných rizik – dělají to však bez adekvátně podložené argumentace a se značným emotivním zabarvením. Mluví o možných dopadech na rozpočet v souvislosti s nárůstem nutné prevence. To však odborníci vylučují.

Apolena Rychlíková

Ačkoliv se Česká republika řadí k zemím, kde je spotřeba konopí jedna z nejvyšších, kvalitní regulace by mohla pomoci odstranit různé negativní externality, jako je černý prodej nekvalitních látek, nebo nesmyslná šikana těch, kteří s drogou nijak neobchodují a využívají ji jen pro své soukromé léčebné účely. Třicet let debat o konopí v Česku stačilo. Drogová politika u nás se musí modernizovat. Lidovci by to měli přestat kazit a raději tuto agendu ponechat těm, kteří jí skutečně rozumí.

Autorka je publicistka a dokumentaristka

Spustit audio