Apolena Rychlíková: Menstruace nesmí být tabu. Maximální zpřístupnění pomůcek znamená skutečnou pomoc

4. prosinec 2020

Skotský parlament odhlasoval zákon, který místním orgánům ukládá povinnost zadarmo zpřístupnit ve veřejných budovách tampóny a hygienické vložky.

Jako v první zemi na světě se tak budou ve Skotsku poskytovat menstruační potřeby zdarma. Legislativní posun je výsledkem čtyřleté kampaně. Leckomu se schválení takového zákona může zdát jako zbytečnost, ale není.

Maximální zpřístupnění menstruačních pomůcek je velkým krokem k proměně společenské debaty o menstruaci jako takové a pomocí, která se odrazí především v peněženkách nízkopříjmovějších domácností.

Menstruace je normální

Bavit se o menstruaci je stále i dnes pro mnoho lidí tabu. Menstruační cyklus je ale integrální součástí života žen, dívek i dalších menstruujících lidí a vytěsňovat ho nedává žádný smysl.

Čtěte také

Pojí se k němu bohužel stále kdeco: kromě posměšků, nevhodných narážek ze strany kolegů v práci nebo spolužáků ve škole především řada fyzických nebo psychických obtíží, bolesti, únava, občasné změny nálad nebo nejistota, jestli během hektického dne nedojde k nějaké nehodě.

Už méně diskutovaným aspektem menstruace je ale její ekonomická zátěž. Průměrně spotřebuje žena za svůj cyklus kolem 25 jednorázových pomůcek, za celý život se tak jejich počet šplhá k deseti tisícům – a není to úplně nejlevnější záležitost.

Jakkoliv se v posledních letech objevují nové, ekologické možnosti v podobě menstruačních kalíšků nebo kalhotek, tampony a hygienické vložky patří stále k nejpoužívanějšímu druhu zboží. A něco nás stojí.

Čtěte také

Položili jste si někdy otázku, jak prožívají menstruaci dívky z chudých rodin, kde si vložky rodiče nemůžou dovolit? Na takovém Novém Zélandě vedla tato úvaha k dodávkám menstruačních pomůcek do škol zdarma. Ukázalo se totiž, že skoro sto tisíc dívek ve věku od devíti do osmnácti let zamešká část vyučování proto, že se do školy nevypraví kvůli nedostatku menstruačních pomůcek.

Podobně trápí finanční otázky spojené s menstruací i dospělé ženy, v souvislosti s čímž používáme termín menstruační chudoba. Samozřejmě nejvíce se tabuizace ženského cyklu projevuje u žen bez domova. Ty mají ztížený přístup k hygieně, často tráví čas ve smíšených kolektivech a pro některé z nich je náročné říct si u sociálních pracovníků o menstruační pomůcky – třeba jen proto, že se stydí.

V poměrně překvapivém tweetu se k situaci ve Skotsku vyjádřil i Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že doporučí Aleně Schillerové (za ANO), aby menstruační pomůcky přesunula do nižší daňové sazby tak, jak tomu bylo před rokem 2004, kdy se nedanily dnešními 21 procenty, ale deseti.

Apolena Rychlíková

Ministryně financí sice tuto změnu ještě loni zamítala, začátkem prosince letošního roku se ale po Babišově výzvě vyjádřila kladně a snížení DPH na 10 procent se chystá navrhnout.

Bez ohledu na to, co si o Babišově vládě myslíme, by tato změna znamenala naprosto zásadní pomoc pro velkou skupinu lidí. Vlastně se dá bez nadsázky říct, že by to mohla být jedna z nejlepších věcí, co za své působení Babišova vláda udělala vůbec.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio