Arašídy, oříšky, sója, mák… Co patří mezi největší alergeny? Odpovídal alergolog

10. květen 2016

Každý z nás se rodíme s geny, z nichž většina jsou neaktivní, spící – jenom čekají na probuzení, chřipku, stres, něco, co organismem otřese a rozdmýchá cestu k alergii. Ukazuje se ale, že jak se mění život, tak přicházejí nové podněty k alergickým reakcím. A právě tím se zabývá pediatr a alergolog Václav Špičák.

Člověk ve svém okolí reaguje na nekonečné množství věcí – prostředí, stravu, vše, co používáme. „Stává se, že se imunita tak trochu zblázní a začne reagovat na neinfekční podněty, a to jistým druhem alergických protilátek,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Na 45 let organizoval tábor pro alergiky a astmatiky, a během té doby se mnoho změnilo – děti se dříve v noci budily se záchvaty, dnes pravidelně běhají. „Stačí jednoduchá léčba, ke které jsme se konečně dopracovali,“ pochvaluje si.

Přesto je v Česku stále na 33 % alergicky reagujících lidí – život se totiž změnil, jinak se stravujeme a prožíváme své volné chvíle. A tak se také objevila řada podnětů, se kterými alergologie bojuje. „Když jdete koupit něco do potravin, tak hledáte, kde byste našli něco čistého,“ připomíná.

Čtěte také

A právě potravinová složka patří k té nejčastější příčině alergických a šokových stavů. „Potravina vás může navodit k tomu, že zrudnete, naskáče kopřivka, oteče jazyk, ale také vás může ohrozit na životě,“ varuje.

Na co lidé nejčastěji reagují?

Například sója se ukázala jako nejagresivnější potravinový alergen, někteří lidé zase reagují na určitý typ oříšků. S kolegou proto začal mapovat, na co v Česku lidé nejčastěji reagují. „V nejranějším věku to nejčastěji bývá kravské mléko, pak vajíčko, arašídy, oříšky, ohromné množství lidí také reaguje na mák,“ přibližuje.

Václav Špičák

Všímá si také, že lidé nosí PET lahve s pitím, ale přitom nepijí čistou, ale ochucenou vodu. „Tlak na náš obranný systém si komplikujeme obrovským množstvím vlivů,“ upozorňuje s tím, že novodobá hypotéza alergie je biologická diverzita – něco, co je mnohočetné, co dýcháme, pijeme, jak žijeme.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio