Archa

3. únor 2021

LIVE nahrávka, jejíž protagonistkou je originální kytaristka a písničkářka Dagmar Voňková. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Příznačné je, že Dagmar Voňková se za zpěvačku nikdy nepovažovala. Jako lovkyně příběhů, která jde po stopách pradávných archetypů, se emancipovala od cizích vlivů. Její hlas se vyznačuje rituální živočišností, zuřivou vášnivostí a drsnou expresivitou, s níž bez sentimentu dští například příběh o chlapcích, kteří neměli chodit do doliny v noci. Voňková se vždy zajímala víc o hlubiny lidské duše, než o aktuální trendy. Jako nezávislá solitérka hledala kolektivní dějinné zkušenosti lidstva, které jsme kdysi ztratili. Možná proto má v sobě její Archa energii a žár, který dokáže člověka úplně pohltit a strávit. Poslech tohoto alba je svým způsobem očistný proces. Jeho hudba je totiž prostoupena magickou výrazovou silou, jejíž zdroj jakoby vyvěral z předkřesťanského dávnověku. A Voňková je jen jeho médiem. (…)

Nahrávka vyšla ve vydavatelství Animal Music.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.