Archeologové objevili na okraji Uničova pozůstatky tří pravěkých hrobů. Našli taky půdorysy pravěkých domů

14. listopad 2022 08:05

Na tři hroby a základy více než dvou desítek domů pravěkých kultur narazili archeologové při záchranném průzkumu na okraji Uničova. Vůbec poprvé se jim ve městě a okolí podařilo najít pozůstatky takzvané lengyelské kultury.

Na okraji Uničova začali dělníci připravovat půdu pro rozšíření místní továrny na spotřebiče. Ještě před tím se místa ale chopili archeologové. S průzkumem lokality nedávno skončili, na co narazili?

„Na ploše zhruba osmi až deseti hektarů se zde podařilo prozkoumat osídlení z neolitu a počátku eneolitu v počtu zhruba 1700 archeologických objektů,“ vysvětluje v olomouckém archeologickém centru vedoucí výzkumu Marek Kalábek.

„Na ploše zhruba osmi až deseti hektarů se zde podařilo prozkoumat osídlení z neolitu a počátku eneolitu.“
Vedoucí výzkumu Marek Kalábek

Šlo o pozůstatky dvou pravěkých sídlišť, dvou různých kultur, které v místě byly zhruba před sedmi až šesti tisíci lety. „Ta první kultura se nazývá kultura s lineární keramikou, ta druhá pak lengyelská kultura. Té první náleží velké halové domy. Tam bylo ubytováno více členů té komunity. Ty menší pak byly patrně už pro jednu konkrétní rodinu. Je to unikátní záležitost, protože zde bylo nalezeno minimálně 25 částečných nebo celých půdorysů pravěkých domů,“ uvádí Kalábek.

Stopy lengyelské kultury se archeologům v širokém okolí Uničova podařilo najít vůbec poprvé. Vzácné jsou podle Kalábka také nálezy tři kostrových hrobů. „Jeden patrně mužský, jeden ženský a jeden dětský. Ty kosti byly velice špatně dochovány, byly téměř stráveny. Nicméně podařilo se nalézt několik milodarů, které tehdejší lidé vkládali do hrobových jam,“ popisuje Kalábek.

Pozůstatků hrobů Lendělské kultury je podle Kalábka na Moravě minimum a jsou velmi vzácné. Archeologové nyní stovky nálezů zpracovávají a budou je také laboratorně analyzovat.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio