Archeoložka Kateřina Blažková je velký patriot. Rakovnicko se jí za to odměňuje významnými nálezy

5. prosinec 2023

Být archeologem na Rakovnicku bylo pro Kateřinu Blažkovou z počátku její pracovní kariéry skutečnou výzvou. Trvalo deset let, než se dočkala prvních větších nálezů. Díky svému nadšení postupně vybudovala kvalitní tým spolupracovníků, kteří zkoumají na Rakovnicku terén. Díky nálezu amuletu v Dřevíči se po mnoha letech spolupráce našich odborníků letos podařilo rozluštit i nejstarší nalezený hebrejský text v Izraeli.

Kateřina Blažková působí jako archeoložka v Muzeu TGM Rakovník už dvaadvacet let. Jejímu týmu se v posledních letech podařilo najít několik mimořádných nálezů, které mají mezinárodní význam.

Před třemi lety její tým objevil jedinečný zlatý poklad z 5. století, který je unikátní svojí nebývale bohatou drahokamovou výzdobou. Zahraniční dopad měl i nález magického amuletu z počátku 12. st. v Dřevíči. Po devíti letech jeho výzkumu metodou optické digitální fotogrammetrie tým odborníků v Centru Excelence Telč (ÚTAM) jeho latinský text konečně rozluštil. Vědcům z týmu Daniela Vavříka, vedoucího laboratoře 4D tomografie a defektoskopie ÚTAM, a za spolupráce paleografky prof. PhDr. Daniely Urbanové, Ph.D. z Masarykovy univerzity v Brně, se totiž jako prvním na světě podařilo téměř úplně přečíst text uvnitř tohoto olověného artefaktu, aniž by ho mechanicky otevřeli. Díky amuletu, ojedinělé metodě výzkumu i skvělé spolupráci našich odborníků tak byl letos dokonce rozluštěn i nejstarší hebrejský text v Izraeli.

Amulet pomohl rozluštit nejstarší hebrejský text

Olověný amulet z počátku 12. st. nalezený Zdeňkem Šámalem v Dřevíči

Olověný amulet z Dřevíče je velikosti přibližně 3 – 6 cm, jeho destičky s texty jsou mnohokrát překládané, a proto amulet prošel doslova detektivní cestou, než se po devíti letech podařilo zjistit, co vlastně ochranný latinský text znamená.

Když byl týmem Kateřiny Blažkové nalezen, v té době ještě nikdo netušil, o jak významnou památku se jedná a jak velký zahraniční dopad nakonec bude mít. Latinský text totiž vyjadřuje prosbu za uzdravení, o kterou prosil jistý Rozmysl. Svědčí navíc o tom, že se na našem území ještě ve 12. st. na některých místech mísilo křesťanství s pohanstvím. V textu se totiž pro jistotu ještě s prosbou o uzdravení vzývají i slovanští bozi. Přitom latinsky v té době byli schopní psát pouze křesťanští duchovní.

Objev i způsob i metoda rozluštění textů byl uveřejněn v zahraničním odborném časopise Heritage Science. Na základě tohoto publikovaného článku pak české odborníky kontaktovali jejich kolegové z Izraele. Společným výzkumem i za přispění vědců z různých zemí se pak letos podařilo dosud nalezený nejstarší hebrejský text.

Radost, být součástí významného objevu

Jaké to je, být součástí takového významného počinu? Paní Kateřina Blažková nerada podléhá emocím a vždy vyčkává až do chvíle, kdy veškeré laboratorní výsledky shodně potvrdí původ i stáří nálezu. Pak je radost o to větší.

Archeologický výzkum ale neprovádí ona sama. Veškeré cenné nálezy by nebyly bez jejího skvělého týmu. Rakovnicko je z archeologického hlediska v současnosti jednou z nejzajímavějších oblastí. Dlouho bylo přitom archeology opomíjené, přitom díky soustavné a pečlivé výzkumné terénní práci začíná postupně a pomalu vydávat své poklady.

Kateřina Blažková se Rakovnicku jako archeoložka věnuje už 22 let a jak dnes vzpomíná, na cenné nálezy musela prvních deset let doslova trpělivě čekat. Dnes o sobě tvrdí, že je patriot. Rakovnicko má ráda, velmi dbá o prezentaci archeologických nálezů veřejnosti a své nadšení pak dokáže přenést i na zájemce o spolupráci. Díky tomu se jí podařilo vytvořit tým dobrovolných prospektorů, kteří zkoumají okolní terén, archeologie je nadchla a s Kateřinou Blažkovou úzce spolupracují. Konkrétně za nález zmíněného amuletu v Dřevíči vděčíme panu Zdeňku Šámalovi, známému novináři, který se nakonec rozhodl archeologii věnovat v rámci doktorandského studia.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.