„Architektura má na nás šílenej vliv,“ říká kurátor Michal Škoda. Proto ji vystavuje pokaždé jinak

25. říjen 2023

Michal Škoda zve do Domu umění v Českých Budějovicích, který znají i ve Švýcarsku. Dělá tam výstavy nejlepších světových architektů.

Nyní zve na výstavu 21 Models švýcarského ateliéru Christ & Gantenbein. Největší ohlas vzbudila výstava Vnímání architekta Jana Šépky (2016), při které zakryl kašnu na českobudějovickém náměstí. „Díky médiím sem začali jezdit autobusy, to byl docela blázinec,“ vzpomíná Michal Škoda. I při méně známých výstavách se ale galerie často úplně změní.

Čtěte také

Dům umění se má rekonstruovat, o projektu českého týmu Malý Chmel a německého studia AFF Architekten jsme mluvili v Bourání. Teď však vedení města oznámilo, že přednost dostane rekonstrukce letního kina. Michal Škoda se to snaží zvrátit, projekt rekonstrukce je podle něj „fakt skvělej.“ „Neumím si představit, že bych v rámci evropského města kultury lákal lidi, aby šli do letního kina na béčkový film,“ říká. Projekt rekonstrukce je možné si prohlédnout zde.

Michal Škoda je také výtvarník a mluvili jsme i o jeho volné tvorbě, která je abstraktní, geometrická a velmi inspirovaná architekturou.

Na výtvarné umění se koukat můžeš, ale nemusíš. Hudbu poslouchat můžeš, ale nemusíš. Ale architektura není volba – je všude. Proto se Michal Škoda rozhodl ji vystavovat v Domě umění.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.