Areál olomoucké fakultní nemocnice brázdí pacienti na koloběžce

26. leden 2024

Zdravotníci zařadili jízdu na koloběžce jako pomůcku například v rámci rehabilitací nebo při léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Doporučují ji taky jako prevenci. Vhodná je i pro lidi se sedavým zaměstnáním. 

Jízdu na koloběžce se jako léčebnou metodu v olomoucké Fakultní nemocnici rozhodli zavést kvůli velkému množství zdravotních benefitů.

Jezdit na ní může velká škála pacientů, jak popisuje Eliška Sovová, přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace: „Koloběžky jsou výborné proto, protože spojují v podstatě všechny druhy pohybové aktivity, které musíme používat, abychom cvičili nebo pohybovali se správně." 

„První je taková ta aerobní, tím vlastně cvičíme naše srdíčko a zlepšujeme kardiorespirační zdatnost. Druhá složka je posilování, třetí složka, která je velmi důležitá hlavně pro staré lidi, je trénink balance,“ říká profesorka Sovová.

A vhodná je tato terapie také pro lidi se sedavým zaměstnáním: „Kdybychom začali chorobami, u kterých se dá tato rehabilitace použít, tak to pomáhá neurologickým pacientům, také u parkinsoniků, klidně i u nějakých potíží s kyčlemi nebo s koleny. Chce si to zkusit individuálně, jestli to jde, a dá se to určitě s výhodou použít u kardiálních pacientů,“ dodává přednostka kliniky. Vhodnost jízdy na koloběžce je ale podle Sovové dobré zkonzultovat s lékařem.

Spustit audio