Aretha Franklin, Lady Diana i Iveta Bartošová. Jaké životopisné filmy a série táhnou?

23. březen 2022

Hollywoodským velkofilmům v kinech i sériím na streamovacích platformách vévodí britská královská rodina, klan Gucci nebo také Will Smith jako otec tenistek sester Williamsových. K jakým tématům a obdobím se rádi na plátně vracíme? „Teď vídáme hodně popkulturních příběhů, které nemusí být omezené určitou dekádou, ale z logiky existence popkultury to nebude 18. století,“ říká filmová historička Jindřiška Bláhová.

„V Česku se dá vysledovat větší zájem o 80. a 90. léta. V celé společnosti se poslední dekáda státního socializmu a devadesátá léta transformace dostávají do hledáčku a přehodnocují se,“ vysvětluje Jindřiška Bláhová zájem filmového průmyslu o toto období u nás. Po sériích jako Devadesátky nebo Rédl bude u nás například na streamovací platformě Voyo uveden seriál o Ivetě Bartošové. „Záměrem je podívat se na její začátky víc než na tragický konec. Vracíme se do momentu zrodu dané postavy,“ popisuje Jindřiška opakující se přístup k současným životopisům o popkulturních osobnostech.

Jindřiška Bláhová

Do americké politiky si pro svou ústřední postavu sáhl Václav Marhoul, který momentálně pracuje na příběhu republikána Josepha McCartyho. „Václav Marhoul je autor z bývalé komunistické země, která také v 50. letech McCartyho výrazně řešila, má tak unikátní devízu, kterou ostatní tvůrci nemají,“ dodává Bláhová k cestě Marhoula na americký filmový trh. Ten je v současnosti citlivější vůči afroamerické historii a identitě, což je vidět na snímcích Král Richard nebo dvojnásobném zpracování životního příběhu světoznámé zpěvačky Arethy Franklin.

Velkou filmovou pozornost si poprvé v historii také vysloužila britská princezna Diana, která doposud živila jen mediální kauzy. „Životopisné filmy často vychází z čisté lidské potřeby dívat se do životů a soukromí cizích lidí. Tohle po smrti princezny Diany saturovala média. Takže tam ta potřeba dosud nebyla. U tragických nebo kontroverzních postav buď lze jejich příběh vytěžit, nebo si počkat a podívat se na něj z odstupu,“ uvažuje Jindřiška Bláhová.

Jak velké téma je Joseph McCarthy pro samotný Hollywood a může být tato postava méně zajímavá po konci vlády Donalda Trumpa? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka