Arnošt Lustig slaví 80. narozeniny

21. prosinec 2006

Spisovatel Arnošt Lustig slaví 21. 12. své 80. narozeniny. Na stanici Vltava jste mohli životní příběh Arnošta Lustiga slyšet v cyklu Osudy. Ve zvukovém příspěvku si připomeneme jednu z autorových vzpomínek na dětství.

Spisovatel Arnošt Lustig jako židovský mladík prošel Terezínem, Osvětimí a Buchenwaldem a život si zachránil útěkem z transportu smrti. Většina jeho příbuzných v táborech smrti zahynula a on sám stál několikrát na prahu smrti. Hrůza holocaustu a nejhlubší utrpení člověka se staly hlavním tématem jeho tvorby již od prvních povídek. Dnes slaví charismatický spisovatel 80. narozeniny.

Kdysi Arnošt Lustig řekl, že minulost je pro něj přítomností. Stále všechno měří válkou, na lágry myslí i když nakupuje a měří jimi i charakter lidí. Život Arnošta Lustiga je velice bohatý. Po válce vystudoval novinařinu a pracoval v několika denících a v rozhlase. V roce 1968 odešel přes Itálii do Izraele, poté do Jugoslávie, kde pracoval v záhřebském filmovém studiu, a nakonec skončil v USA. Tam krátce přednášel na několika univerzitách a v roce 1973 zakotvil na Americké univerzitě ve Washingtonu, kde přednáší dodnes. Od roku 1978 je profesorem filmu a literatury.

Arnošt Lustig je také autorem řady knih, napsal několik scénářů a podle jeho děl vznikly úspěšné filmy. Debutoval povídkovými soubory Noc a naděje a Démanty noci. V 60. letech mu vyšly další knihy, především Dita Saxová (1962) a Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou (1964), která byla zfilmována. V roce 1979 vyšla v Torontu u manželů Škvoreckých kniha Nemilovaná o židovské dívce donucené okolnostmi k prostituci. V 90. letech Lustig vydal další knihy a začínají vycházet jeho sebrané spisy, často s přepracovanými verzemi.

Spustit audio