Art’s Birthday 2024 Euroradio Ars Acustica special evening / Předticho konce začátků v akustických dárcích pro bývalý obchodní dům Prior v Brně jako oslava 1.000.061 narozenin umění.

Ticho ja prostor, nabídka, ale i problém. Ticho před začátkem konce Prioru v podobě akustických dárků, jež mohou být na samém prahu slyšitelného a zaznamenatelného, pro bývalý obchodní dům PRIOR v Brně. Sdílené ticho, které však nemusí být slyšet, může nabídnout prostor pro oslavu, uspořádané v koprodukci s platformou Terén v rámci jednodenního rozhlasového festivalu Art’s Birthday - Euroradio Ars Acustica special evening.

Během oslavy proběhlo několik koncertních vystoupení. Daniel Kordík, autor pohybující se na ose mezi britskou a středoevropskou scénou elektronické hudby, do své performance s názvem “Umírající obr” zapojil vzduchotechnické potrubí probíhající budouvou. Muzikolog, skladatel a lovec zvuků Tomáš Šenkyřík navštěvníky provedl akustickou krajinou hypermarketu a v kompozici nazvané “STESCOU” zprostředkoval znění útrob obchodního centra až po místa, která se prolínají s jeho okolím. Polina Khatsenka zase nasamplovala zvuky socialistického konzumu bývalého Československa. Výtvarný umělec Adam Hejduk představil monumentální zvukovou sochu - hudební nástroj, který dodržuje Fibonacciho posloupnost a sleduje témata matematického řádu a konzistence spojené s duchovními aspekty sakrální architektury. Společně s Lukášem Kurkou, Václavem Kozubíkem a Vladimírem Dirdou předvedeou skladbu “Kostel nejsvětější troj oktávy”. Ondrej Kalužák a Kateřina Minaříková v jejich elektroakustické skladbě pro hlas a elektroniku tématizovali utichání jako ukolébavku skrytou za vrstvou konzumu a vztahující se též k tématu zacházení s veřejným prostorem. Vizuální umělec Matěj Frank umožnil prozkoumat zvuková zákoutí industriálních prostor ve 3.patře, naslouchat ozvěnám prázdného skladu anebo voyersky poslouchat návštěvnice a návštěvníky celé oslavy skrze jeho mobilní objekty - jakési akustické lokátory. Celým večerem a také přímým přenosem provedla dvojice moderátorek – Petra Kultová, kulturní publicistka, překladatelka & Šárka Svobodová, historička architektury (4AM, BAM Brno) a kurátorka.

Perex: 

Budova bývalého Prioru v Brně je svého druhu monumentální brutalistická socha ve veřejném prostoru. Její příběh, zvukové prostředí i akustické kvality se proměnily ve vzpomínky na budoucnost a rozezněly oslavu 1.000.061 narozenin umění během pomíjivého a svým způsobem jedinečného průběhu pomalého ztišení celého objektu před definitivním koncem jeho existence. Oslava, na které nechyběl narozeninový dort, proběhla ve spolupráci s platformou Terénem v prostorech OC Dornych.

Krátký perex: 

Budova bývalého Prioru v Brně se proměnila ve vzpomínky na budoucnost a ve spolupráci s platformou Terén rozezněla oslavu 1.000.061 narozenin umění 2024.

Krátký titulek: 
Art’s Birthday 2024 / akustické dárky pro bývalý obchodní dům Prior v Brně
Hlavní obrázek: 
Obchodní dům Prior v Brně (Brněnský architektonický manuál)
Poznámka: 
artsbirthday 2024
Téma: 
Hotový článek: 
Hotový článek
Umístění na webu : 
Datum publikace: 
Středa, leden 17, 2024 - 20:00
Datum zobrazení v článku: 
Pátek, únor 9, 2024 - 13:01
Formát: 
Titulek obrázku: 
Obchodní dům Prior v Brně (Brněnský architektonický manuál)
Typ seriálu: 
Audioseriál
Autor příspěvku z vysílání: 
Ladislav Železný
Autor příspěvku na web: 
Ladislav Železný
Celkový počet dílů: 
6
Omezení publikace: 
Nepublikovat do Audioarchivu
Vlastní štítek (kategorie): 
Radioateliér
Omezení publikace: 
Publikovat na HP
Publikovat do rubrik
Zobrazit na stránce pořadu
Umístění bigproma: 
Rozsah publikace: 
Zdrojová doména
Aktualizováno: 
Prodloužená práva pro audio: 
Má svůj vlastní ad-hoc podcast: 
SEO titulek: 
Art’s Birthday 2024 - Euroradio Ars Acustica special evening