Artur London: Doznání. Příběh procesu s Rudolfem Slánským očima jednoho z odsouzených

5. březen 2023

Jiří Bartoška a Marie Drahokoupilová jako manželé Londonovi v dramatizaci jejich autobiografické knihy o komunistickém monstrprocesu s Rudolfem Slánským. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Svatopluk Štefl
Hudební improvizace: Radim Hladík
Účinkují: Jan Kačer a Oldřich Vlach
Osoby a obsazení: Artur London (Jiří Bartoška), Lise Londonová (Marie Drahokoupilová), Smola (Petr Čepek), vyšetřovatel (Ladislav Potměšil), dozorce (Rudolf Hrušínský II.), ministr (Jan Skopeček), reportér (Robert Tamchyna), kamelot (Jitka Sedláčková), kamelot (Ivan Jiřík), Francoise (Simona Postlerová), Závodský (Jiří Zahajský), Valeš (Jiří Holý), lékař (Jan Schánilec), prokurátor (Bořivoj Navrátil), obhájce Růžička (Jiří Štěpnička), hlas Slánského (Rudolf Jelínek), hlas Clementise (Ladislav Trojan)
Dramaturgie: Jan Kolář
Překlad: Ivo Fleischmann
Režie: Pavel Linhart
Natočeno: 1990

„Měl jsem hrozné bolesti a byl jsem si jist, že tentokrát zemřu. Je zbytečné vyprávět všechny detaily mého utrpení – nepochodil jsem. Nadále budu pokračovat o jiných věcech. Znovu ti připomínám, abys toto všechno zničila hned, jak si to přečteš, a abys mě ujistila, že jsi tak učinila. Jinak bych nebyl klidný."

Tato slova pocházejí z motáku, který Artur London tajně předal 1. února 1954 manželce, když jej toho dne směla i se třemi dětmi navštívit v ruzyňské věznici. Lise Londonová manželovo přání nesplnila. V říjnu 1954 materiál propašovala do Francie, kde posléze posloužil jako zdroj ke knize, kterou společně s manželem o 14 let později napsali. Kniha Doznání (s podtitulem V soukolí pražského procesu) byla ve Francii vydána v prosinci 1968. Stala se bestsellerem a předlohou úspěšného filmu, který byl natočen podle scénáře Jorgeho Semprúna režisérem Costou-Gavrasem s Yvesem Montandem a Simone Signoretovou v hlavních rolích.

České vydání Doznání vyšlo v roce 1969, ale brzy přišel zákaz knihu distribuovat, mezi čtenáře se tehdy dostalo necelých 1500 výtisků. Kniha u nás znovu vyšla až v roce 1990.

autoři: Jan Kolář , Martin Velíšek
Spustit audio

Související