Atletický vrchol sezony v Budapešti! Poslouchejte s námi přenosy z mistrovství světa

26. srpen 2023, aktualizováno

Globální atletický vrchol odstartoval v maďarské metropoli v sobotu 19. srpna a nabitý devítidenní závodní program vyvrcholí v neděli 27. srpna. Česká sestava pro letošní mistrovství světa čítá 23 atletů a atletek. Devatenáct z nich se ukáže v individuálních disciplínách. Největší medailovou nadějí pro český výběr je oštěpař Jakub Vadlejch. Jeho ale i vystoupení všech českých reprezentantů bude sledovat reportér Radiožurnálu Sport Jakub Marek. Tak fanděte a poslouchejte nás.

Před dvěma lety vybojoval v Tokiu překvapivé olympijské stříbro, ale teď se od něj medaile z vrcholné akce tak trochu čeká. S tlakem se bude muset oštěpař Jakub Vadlejch vyrovnat na atletickém mistrovství světa, které bude navíc nedaleko českých hranic – v maďarské Budapešti. Kdy v Maďarsku závodí další čeští reprezentanti?

Závodní program s českou účastí

1. den (sobota 19. 8.)

Česká smíšená štafeta na 4x400 metrů vybojovala bronzové medaile na mistrovství světa v atletice. V Budapešti vyhráli Američané ve světovém rekordu a kvarteto Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová skončilo třetí v národním rekordu. A českému týmu pomohl pád o zlato běžící Nizozemky Femke Bolové, která těsně před cílovou čárou upustila štafetový kolík. Česká čtveřice o závodě promluvila pro Radiožurnál Sport.

2. den (neděle 20. 8.)

Členky bronzové smíšené čtvrtkařské štafety Tereza Petržilková a Lada Vondrová postoupily na mistrovství světa v Budapešti do pondělního semifinále běhu na 400 metrů. Jejich kolega ze štafety Matěj Krsek na tabulkově rychlejší soupeře nestačil a vypadl v rozběhu, stejně jako překážkář Vít Müller.

3. den (pondělí 21. 8.)

Tyčkařka Amálie Švábíková postoupila na atletickém mistrovství světa v Budapešti do finále díky splněnému kvalifikačnímu limitu 465 cm, který je o centimetr lepší než její dosavadní osobní rekord pod širým nebem z letošní Zlaté tretry. Nikoleta Jíchová si zajistila účast v semifinále závodu na 400 metrů překážek. V posledním rozběhu se výborným závěrem posunula na čtvrté místo, znamenající přímý postup v čase 55,10 sekundy.

4. den (úterý 22. 8.)

Nikoleta Jíchová na atletickém mistrovství světa v Budapešti v běhu na 400 metrů překážek do finále nepostoupila. Byla sice o devět setin rychlejší než v rozběhu, ale čas 55,01 znamenal v semifinále jen šesté místo. Olympijský limit 54,85, pro nějž si do maďarské metropole přijela, tak zatím nesplnila a letenku do Paříže ještě jistou nemá.

5. den (středa 23. 8.)

Amálie Švábíková obsadila ve finále tyčkařek na mistrovství světa v Budapešti 11. místo výkonem 450 centimetrů. Laťka o 15 centimetrů výš, kterou zdolala v kvalifikaci, byla tentokrát nad její síly.

6. den (čtvrtek 24. 8.)

Se sportovní chůzí začala Tereza Ďurdiaková před třemi lety a vybojovala 10. místo na mistrovství světa v atletice. Dívka, která se v minulosti věnovala triatlonu, horským kolům nebo běžeckému maratonu, teď slaví životní úspěch poté, co se loňskou sezonou protrápila.

7. den (pátek 25. 8.)

8. den (sobota 26. 8.)

Česká atletka Moira Stewartová má za sebou premiéru na mistrovství světa. V Budapešti skončila v maratonu na 26. místě. Kromě soupeřek se v maďarské metropoli musela popasovat i s vysokými teplotami na rozpáleném asfaltu.

9. den (neděle 27. 8.)

autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás