Atmosféričtí progmetalisté Ions přetváří jindy chladný žánr v emocionální jízdu s poselstvím

6. prosinec 2023

Ions začali jako projekt kytaristy Jakuba Tirča, k němuž se záhy přidal zpěvák (a textař) Tomáš „Shorty“ Lago. V roce 2019 vydali dlouhohrající debut, letos v listopadu druhou desku Counterintuitive, to už jsou ale úplně jinou kapelou. Staví na průrazném, propracovaném metalu, vší kompoziční spletitosti navzdory ale hudba Ions nezapomíná na emoce. Těm jde kapela nenuceně naproti i skrze témata, jež v textech zpracovává.

Skladba Run – i videoklip k ní – třeba tematizuje domácí násilí. V jiném textu se zase Shorty věnuje nechtěným domácím zvířatům. Nejen v tomto ohledu jsou Ions na metalové scéně, která pořád slouží spíše k únikům od reality, ojedinělí. A z řady vystupují taky emocionální autentičností v jádru hodně technické hudby.

Ions už jako pětičlenná kapela oslavili vydání desky plnokrevným turné po Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku. V Modelářích se rozhovořili mimo jiné o tom, jak funguje parta lidí stále do jisté míry migrujících mezi Prahou a všemožnými kouty Slovenska. Právě v jednom z nich zažili i nečekaně kladnou odezvu od fanoušků, od nichž by to snad ani nečekali. Jak moc je hudba Ions přístupná? A co vlastně onu přístupnost definuje?

Jaké zprávy zastihly Ions, když na turné v Polsku začali věšet hlavy? Jak se tváří, když slyší názor, že v hudbě již bylo vše podstatné řečeno? Poslouchejte Modeláře s Jakubem a Shortym z kapely Ions.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka