Auta stojí, vlaky mají výluky. Silničáři i železničáři odřízli jižní Čechy od Prahy

27. březen 2019 10:21

Komplikace čekají kvůli uzavírkám řidiče na mezinárodní silnici E55 z Českých Budějovic na Prahu. Postojí si v koloně na semaforech před Miličínem, zdrží je i objížďka za Olbramovicemi. V úterý navíc začala čtyřdenní uzavírka jednoho jízdního pruhu u Votic.

Dopravní uzavírka je mezi sjezdem z dálnice D3 a Miličínem, kde se dokončuje oprava silnice. Kyvadlový provoz tu řídí semafory. Toto omezení skončí už příští týden v pondělí.

Od úterý do pátku 29. března ale přibylo další omezení, tentokrát u Votic, kde je doprava svedena do jednoho pruhu. Silničáři tady zajištují skálu u silnice a také kácí náletové dřeviny.

Třetí uzavírka čeká řidiče po projetí Olbramovicemi ve směru na Prahu. Až do Bystřice na Benešovsku je silnice uzavřena, takže osobní auta musí u farmy Čapí hnízdo odbočit doprava a uzavírku objíždět po úzkých silnicích třetí třídy. Nákladní auta čeká mnohem delší objížďka, například když chtějí z Tábora do Benešova, musí jet v dlouhém oblouku přes Sedlčany a Prahu.

Příliš si nepomohou ani řidiči, kteří se rozhodnou jet z Českých Budějovic do Prahy přes Písek. I tady je čeká objížďka kvůli opravě mostu o obce Nerestce. Podle vyjádření Ředitelství silnic a dálnic nešlo s opravou otálet, protože most byl ve skutečně špatném stavu a vzhledem k délce rekonstrukce, která má trvat asi sedm měsíců, je třeba začít hned i kvůli počasí.

Vlakem z Budějovic do Prahy za pouhých 101 minut. Je ale potřeba dostavět koridor

Nádraží České Budějovice, vlaková souprava, vagóny, železnice

Nejméně dvě hodiny a dvě minuty trvá cesta vlakem z Českých Budějovic do Prahy. Rychleji to zatím expres nedokáže, protože stále není dokončená modernizace trati.

Řidiči, zvláště ti, kteří po E55 jezdí několikrát týdně kamionem, to teď opravdu nemají jednoduché. V první den uzavírky silnice mezi dálnicí D3 a Miličínem to potvrdil řidič dálkové dopravy Roman. „Všechno je přetížené, všude se šetří, provoz se zvětšuje každým rokem, nikdo to nebere na zřetel. Jsem na silnici každý den. Kdybych uměl něco jiného, živím se jinak,“ povzdechl si.

Řešením v těchto dnech není ani přesednutí z auta do vlaku. Mezi Voticemi a Sudoměřicemi se totiž staví další úsek IV. železničního koridoru a Správa železniční dopravní cesty vyhlásila na celý březen výluky.

Místo expresů a rychlíků jezdí autobusy z Olbramovic do Chotovin a osobní vlaky jsou nahrazeny z Benešova až do Tábora, takže i tyto náhradní spoje se dostanou do kolon na silnici.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související