Autodrom v Sosnové u České Lípy ovládl demoliční závod autovraků

6. červenec 2014

Tento víkend se v Sosnové u České Lípy za burácení motorů demolují autovraky. Všemu přihlíží stovky návštěvníků. Vyhrává ten, který má nejlepší hodnocení a auto mu vydrží do finálových jízd, které se budou konat dnes ve tři hodiny odpoledne. Závodníci do sebe naráží a občas se některý s autem překlopí i na střechu.

„Je to mazec, vůbec nevím, co mám dělat. Jsem tady poprvé, ještě nemám nasazenou ani přilbu,“ usmívá se jeden ze závodníků připravený na startu.

Moderátor závodů povzbuzuje jezdce i diváky. Z reproduktorů nabádá k ničení aut. Během závodní jízdy jeden z vozů skončil na betonovém hrazení a zůstal stát na podvozku.

„Počká si, až skončí jízda. Zavoláme traktor, který ho vezme na vidle a vyndá ho ven,“ říká jeden z organizátorů soutěže demoličních závodů Lukáš Dorda. I když je to závod demoliční, dbá se na bezpečnost.

„Trať je na šotolině, je to na měkkém. Zatočená je tak, aby se jelo na jedničku nebo dvojku, aby auta nejezdila tak rychle. Je zakázáno bourat na dveře řidiče, jsou vypěněné montážní pěnou a v podstatě jsou to auta sériová. Nemají žádné výztuhy předních nárazníků,“ dodává.

Občas nějaký vůz vzplane i během jízdy. Proto jsou na místě hasiči, kteří jsou připraveni okamžitě zasáhnout. Zatím jejich služby potřeba nebyly.

Kromě hasičů je také na okruhu v Sosnové připravená i první pomoc. Na těchto závodech není ničím neobvyklým, když závodníci během jízdy ztratí pneumatiku nebo kolo. Jeden ze závodníků dojel bez pneumatik, z motoru se kouří a zadní kola vůz doslova vleče.

„Bylo to perfektní. Nechápu, že to auto vůbec jede. Já jsem úplně šťastný. Asi už nepojedu, ale přeci jenom to ještě zkusím," svěřuje se s pocity po závodu Aleš Juklíček.

Na každou rozjížďku jede přibližně deset autovraků, které trať rozjezdí. Pak po každé jízdě nastupuje těžká technika, která ji opět upraví.

Mezi závodníky je i mistryně Evropy v plavání Petra Chocová.

„Já jsem se byla podívat už před dvěma roky, kdy mě Lukáš pozval. Teď mi volal, a protože hrozně ráda řídím, tak jsem mu slíbila, že se zúčastním. Teď to tady vidím a začíná mě přejíždět husina,“ směje se Chocová.

Finálové jízdy se týkají nejlépe ohodnocených závodníků a těch, kterým auto vydrželo.

Spustit audio