Automatické mlýny znovu ožívají, chystá se pekárna i pivovar

19. duben 2018 08:25

Do pardubických Automatických mlýnů se začíná pomalu vracet život. Do roku 2013 se v nich mlela mouka, pak firma Goodmills výrobu zastavila a objekt, který je dílem slavného českého architekta Josefa Gočára, prodala architektovi Lukáši Smetanovi.

Mlýny poté získaly status národní kulturní památky a novinkou je, že se do nich přestěhuje pardubická Východočeská galerie. Levou část historické budovy (z čelního pohledu) totiž koupí Pardubický kraj. Pravá část a zbytek areálu Lukáši Smetanovi zůstanou.

Levá část historické budovy mlýnů bude patřit Pardubickému kraji, do třípatrové mlýnice se ze zámku přestěhuje Východočeská galerie.

„Vlastní rekonstrukce začne v závěru roku 2019, když všechno půjde podle očekávání a nebudou žádné komplikace. Kdyby nastaly, tak nejdéle v roce 2020 ta rekonstrukce začít musí,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

Pravá část historické budovy zůstala v majetku Lukáše Smetany, ten s ní má jasné plány: „V tuhle chvíli se provádí projekt a připravujeme rekonstrukci věže ke kulturním účelům. Nahoře v nejvyšším patře bude víceúčelový sál a spodek bude aktivní parter, který bude pro umělecké dílny a ateliéry a část objektu kde jsou stávající sila, pouze zakonzervujeme a ponecháme na další roky.“

Mluvilo se také o malém minipivovaru a tato myšlenka stále žije. „Ano, to platí, ale jde o rekonstrukce v objektech, které nejsou národní kulturní památkou,“ říká Smetana.

V Automatických mlýnech chce majitel budovy bydlet, konkrétně v pravé části historické budovy v prostorech nad rýhovnou.

Automatické mlýny přímo sousedí s administrativní budovou. Lukáš Smetana chce výhled na ni odstínit platany

S areálem sousedí budova s kancelářemi, ta ale není součástí mlýnského areálu. „Zájem naší rodiny byl i tento objekt od Pražské správy odkoupit, což se nám nepodařilo. Proto vytváříme předprostor před mlýny, kde budou vysazeny platany, aby ty ošklivé objekty nebyly vidět.“

V mlýnech to zase žije

Lukáš Smetana už zboural oplocení kolem mlýnů a areál zčásti otevírá veřejnosti. Hraje se tam divadlo, konají se tam nejrůznější koncerty. V budově bývalé vrátnice, v přední části areálu, dokonce vznikne malá pekárna. „Ten objekt v rámci celé rekonstrukce areálu přijde odstranit, přesto na toho 2,5 až tři roky uděláme jeho rekonstrukci, v létě tady vznikne malá pekárna a zároveň zde bude cukrářka.“

Majitel se chce do mlýnů nastěhovat, návštěvníky do nového pustí za 4 roky

Nábřeží Chrudimky by mělo ožít a lákat k posezení a trávení volného času

Přesně před čtyřmi lety pardubické mlýny přestaly vyrábět mouku. Firma Goodmills dlouho marně hledala zájemce o koupi areálu. Zájem o stavbu nejdřív projevilo město, nakonec ale od záměru ustoupilo a dokonce byla varianta, že přímo v centru města vznikne další brownfield.

Automatické mlýny sousedí s řekou Chrudimkou, s úpravou nábřeží Smetana nepočítá. „Máme čistě návrh té části areálu, která je v našem vlastnictví. Další část areálu je ve vlastnictví města, stále doufáme, že když podpoříme centrálně polytechnické dílny, tak město podpoří rekonstrukci nebo úpravu nábřeží Chrudimky mezi mlýny.“

A právě město Pardubice je třetím subjektem, který do mlýnů vstoupí. Polytechnické dílny najdete v budoucnu v zadní části mlýnského areálu.

Komu budou sloužit, vysvětlil náměstek primátora Jakub Rychtecký. „Mělo by to být špičkově vybavené centrum, kam budou moci chodit všichni žáci, studenti základních a středních škol, v odpoledních hodinách by mělo sloužit jak domu dětí a mládeže, tak i veřejnosti. Účel je jednoznačný, podnítit zájem u dětí o technické obory, které pro ně budou mít do budoucna smysl.“