Autor České mše vánoční má kořeny v západních Čechách. Na Nepomuk ale nevzpomínal rád

28. listopad 2023 10:35

Jakub Jan Ryba je věhlasným hudebním skladatelem a pedagogem 18. a počátku 19. století. Ne vždy byl ale lidmi oblíben a opěvován. Míval s nimi časté spory a řešil neustálé konflikty. Ve své době byl nepochopen a uznání se mu dostalo až mnoho let po jeho smrti. Každý si ho zřejmě spojí se středočeským Rožmitálem, ale úzké vazby měl také k západním Čechám.

Jakub Jan Ryba (1765-1815)

Jakub Jan Ryba se narodil 26. října roku 1765 v Přešticích na jižním Plzeňsku a zemřel 8. dubna roku 1815 nad Voltuší, což je část města Rožmitál pod Třemšínem ve středních Čechách. Hudební skladatel a pedagog zemřel vlastní rukou, po sáhodlouhých sporech a konfliktech, které měl se svým okolím, a kvůli čemuž často trpěl. V Rožmitále ale prožil i radostné chvíle: „Ryba přišel do Rožmitálu s chutí zastávat zde učitelské místo, které bylo tehdy pouze prozatímní, ale nakonec se mu stal Rožmitál osudným na celý zbytek života. Tady se narodilo jeho 13 dětí a vznikla zde Česká mše vánoční, která se později rozšířila do celého světa,“ uvedla tajemnice Společnosti Jakuba Jana Ryby Ivana Hoyerová.

Rybův rod pocházel z Klatov, on sám se narodil v Přešticích. Roku 1805 byl Ryba jmenován čestným měšťanem Plzně za skladby, které Plzni věnoval. „V západních Čechách má Ryba rozhodně své kořeny. Skladatelovo rané dětství v Přešticích je asi nejkrásnější a nejklidnější etapa jeho života. V domácnosti, kde stále zněla hudba, získal Ryba svou prvotní inspiraci,“ řekla Hoyerová.

Do školy mne vedl otec, jížto vzhled byl jak psí kotec

Dětství a mládí prožil Jakub Jan v Nepomuku. O svém pobytu zde se ale ve svém životopise nevyjadřuje nikterak pozitivně. Do školy mne vedl otec, jížto vzhled byl jak psí kotec, například těmito slovy popisuje Ryba někdejší školu na Přesanickém náměstí, kde se jako malý vzdělával a kde měl dle místostarosty města Nepomuk Pavla Motejzíka snad také bydlet. „V Nepomuku se ale Ryba hudebně narodil. Začal zde skládal, měl tady první lásku, takže určitě i na jeho pobytu zde najdeme pozitivní věci,“ dodala tajemnice společnosti Jakuba Jana Ryby.

Kostel Povýšení sv. Kříže

U kostela Povýšení sv. Kříže v Rožmitále najdeme dodnes také Rybův hrob. Byl sem přemístěn z morového pohřebiště až později po jeho smrti, což bylo ale nakonec štěstí. Oficiální pohřebiště bylo totiž roku 1854 zrušeno, a tak bychom dnes jeho hrob neznali.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související