Až 200 opuštěných koček ročně najde azyl v bytech dobrovolníků na jihu Čech

23. říjen 2017

O opuštěné kočky se v jižních Čechách starají mimo jiné takzvané depozity. Například kočičí útulek v Českých Budějovicích je dlouhodobě přeplněný, a proto se do péče zapojují dobrovolníci pod hlavičkou neziskové organizace Kočky České Budějovice.

Jednou z provozovatelek takzvaného kočičího depozitu je Anna Matoušů z Českých Budějovic. „Kočičí depozit nebo dočasná péče znamená, že se v rámci svého volného času a ve svém bytě starám o nalezené kočky. Funguji pod neziskovou organizací Kočky České Budějovice, která mi poskytuje veterinární ošetření, chovatelské potřeby, krmení, takže ze svého vlastně nemusím platit nic,“ popisuje.

Anna Matoušů má ve svém bytě 13 koček, její vlastní je jen jedna. Lidé se k ní mohou objednat na návštěvu, pomazlit se kočkami a případně některou adoptovat. Tím se uvolní místo pro další opuštěnou kočku.

„Návštěvami mi lidé pomáhají. Od doby, kdy mám větší byt, mám v průměru 14 koček, a to všechno se umazlit nedá,“ směje se. „Kočky návštěvy milují, běží jim naproti a předhánějí se, kdo se bude mazlit, kdo si bude hrát. Pak návštěva odejde, kočky usnou a já se mohu konečně věnovat něčemu jinému,“ dodává.

Kočičí depozit má doma také Aleš Lhotecký z Karlova u Bechyně. „Kočky jsou empatičtí tvorové. Vycítí, kdo je bude mít rád, kdo se k nim bude chovat hezky,“ říká.

V současné době se stará o čtyři kočky vlastní a deset depozitních. „Když mám koťata, tak adopce jsou celkem rychlé, lidé se o ně zajímají. Když mám nějakou starší kočku, která je nemocná nebo handicapovaná, není tak žádaná,“ doplňuje.

Povinnost postarat se o zatoulaná nebo opuštěná zvířata mají v první řadě obce. Speciální kočičí útulek mají České Budějovice teprve od loňského léta. Za první půlrok své existence přijal 109 koček.

Dobrovolní provozovatelé kočičích depozitů přijmou ročně zhruba 200 koček z celých jižních Čech. Soustředí se na obce, které vlastní útulky nemají.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio