Až moc velká bublina. Dokument Zkouška umění ukazuje křehkost i výstřednost přijímaček na AVU

8. červenec 2022

Adéla Komrzý a Tomáš Bojar natočili dokumentární film o přijímacím řízení na pražskou Akademii výtvarných umění. Snímek, ve kterém se uchazeči a uchazečky o studium seznamují s jednotlivými ateliéry, je portrétem instituce od děkana až po vrátné. Po premiéře na MFF v Karlových Varech se letos na podzim Zkouška umění objeví i v české distribuci.

Oslovila mě AVU, že ke svému 220. výročí chce vytvořit pořad do České televize o historii a fungování instituce. Já jsem si pak uvědomila, že by mě zajímal celovečerní dokument a že se chci zabývat procesem přijímacích zkoušek,“ vysvětluje pozadí vzniku filmu režisérka Adéla Komrzý. Tak začal vznikat dokument o povaze současného umění a uměleckého vzdělávání.

Vedle přijímací komise a uchazečů o studium do děje promlouvají i vrátné a ostatní zaměstnanci školy. Ta škola má různá patra, stejně jako umění. Pro nás bylo důležité, aby mimo ten standardní umělecký provoz byli zachyceni i lidé, kteří zastupují jiný druh hlasu,“ představuje širší společenství školy režisér Tomáš Bojar. Bez těchto konkrétních lidí, by tenhle film se mnou nedělal to, co se mnou dělá,“ dodává k celé struktuře jeden z autorů.

Pro hodně budoucích studentů a studentek AVU je přijímací řízení nová zkušenost, na kterou se často dlouho připravují a do několika vět pohovoru a minut prezentace vloží hodně úsilí. Tento moment, který je pro řadu z nich zásadní a rozhodující pro jejich budoucnost, může přítomnost štábu narušit a zkomplikovat. Interakce s uchazeči pro nás bylo velké téma. Nechtěli jsme je tlačit k nějakému rozhodnutí, které by nebylo jejich svobodné. Hodně nám pomáhala škola, která je informovala o natáčení,” dodává Adéla k celému procesu.

Kromě publika v Karlových Varech film už viděli také protagonisté z AVU. „Věděl jsem, že fungujeme v rámci nějaké bubliny, ale nevěděl jsem, že až v rámci takové bubliny,“ okomentoval výsledek jeden z nich.

Kolik různých filmů by z natočeného materiálu mohlo vzniknout? A inspriuje dokument Adély Komrzý a Tomáše Bojara i tvůrce memů? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.