Až zákaz zdvojování funkcí by dokázal plně očistit české fotbalové prostředí, soudí sportovní publicista

17. duben 2023

V pondělí začíná další pokračování korupčního procesu v českém fotbale. Před plzeňským soudem stojí bývalý místopředseda Fotbalové asociace Roman Berbr, který čelí obvinění z úplatkářství a ovlivňování zápasu. Kromě něj čelí obžalobě i sportovní ředitel týmu Slavoj Vyšehrad Roman Rogoz a dalších skoro 20 osob.

Kromě soudu s Berbrem, který by měl trvat až do konce letošního roku, skončí pravděpodobně tento měsíc proces s bývalým šéfem Fotbalové asociace Miroslavem Peltou. Ten čelí obžalobě z machinací při rozdělování dotací při sportu.

Čtěte také

Právě Pelta měl v minulosti údajně silné vazby na ministerstvo školství, kvůli kterým měl manipulovat s dotacemi ve prospěch Fotbalové asociace. Podle Ondřeje Šebka, který je předsedou Národní sportovní agentury, má však právě tato agentura naprosto jasná kritéria pro posílání peněz.

„Máme celou řadu programů a výzev, kterými se snažíme pokrývat celé sportovní prostředí. To znamená financujeme malé kluby, svazy, střešní organizace, sportovní infrastruktury. Ale na všechny dané výzvy jsou přesně určené parametry a algoritmy výpočtu. Takže určitě to není tak, že by v Národní sportovní agentuře byla nějaká fyzická osoba nebo skupina lidí, která by mohla rozhodovat podle svých osobních kritérií nebo preferencí,“ říká Šebek.

Očištěný český fotbal?

Vylučuje tak, že by při současném nastavení Národní sportovní agentury mohlo docházet k dalším podobným selháním.

Fotbalové prostředí si zvolilo vedení, které teď dělá kroky k tomu, aby se podobné excesy už neopakovaly.
Ondřej Šebek

„Občas čelím otázkám, zda jsem pod nějakým tlakem. Odpovídám, že v tomto směru pod žádným, protože vedení Národní sportovní agentury není v pozici, kdy by bylo schopno ovlivnit výši dotací pro jednotlivé žadatele,“ vysvětluje Šebek.

Čtěte také

Součástí Agentury je i kontrolní oddělení, které se věnuje i namátkovým kontrolám. Velké dotační výzvy jsou pak bez výjimky kontrolovány.

Podle Šebka po odhalení kauz spojených s Peltou nebo Berbrem došlo k očištění českého fotbalu, a to převážně zespodu, od jednotlivých klubů a jejich delegátů.

„Na jejich konferenci byl zvolen Petr Fousek, který ve fotbalovém hnutí požívá velké důvěryhodnosti a respektu. Nedávno byl zvolen i do rady Evropské fotbalové asociace. Myslím si tak, že fotbalové prostředí zareagovalo na tuto situaci a prostřednictvím svých stanov si zvolilo vedení, které teď fotbal reprezentuje a dělá kroky k tomu, aby se podobné excesy už neopakovaly,“ dodává Šebek.

Neschválené stanovy

Podle šéfredaktora časopisu Hattrick Pavla Procházky je situace v českém fotbale dnes výrazně lepší než před několika lety.

Čtěte také

„Vyměnili se lidé a změnil se i celý systém, ale nevyměníte těch 300 tisíc lidí. Většina z nich je skutečně poctivých, chce dělat mládežnický fotbal a hrát fotbal pro radost. Ale zůstali tam i někteří okresní funkcionáři. Valná hromada navíc loni v červnu neschválila nové stanovy, byť byly dobře připravené a šly proti střetu zájmů. Stanovy se stále projednávají, takže nějaká brzdítka tam stále ze staré doby jsou,“ říká Procházka.

Nové stanovy by mimo jiné zabránily zdvojování funkcí, které jdou proti sobě. Rozhodčí by tak například nemohl být zároveň i funkcionářem. Podle Procházky by právě takový krok dokázal plně fotbalové prostředí očistit.

„Podle mnohých diskuzí to bylo správně připraveno, ale potom do toho stejně někteří lidé tzv. hodili vidle, a to ke zklamání třeba i Fouskova vedení,“ uzavírá.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související