Bába radnická léčila například herce Jiřího Bartošku

5. listopad 2023 16:30

Když se řekne Božena Kamenická, ne všichni si na první dobrou vybaví, o koho jde. Pokud ale zmíníte Bábu radnickou nebo tymákovskou, spousta lidí už bude takzvaně doma. Šlo totiž o věhlasnou léčitelku 20. století, která léčila právě v Radnicích, Tymákově, ale také v Plzni.

Pamětní deska na domě v Radnicích, kde Kamenická léčila

Božena Kamenická se narodila 7. srpna 1898 v Janštejně na Jihlavsku a zemřela 5. září 1996, tedy ve věku 98 let, v Plzni. Většinu svého života prožila v západních Čechách, zejména v Radnicích, Tymákově a Plzni. Právě do těchto míst se za věhlasnou léčitelkou sjížděli lidé z širého okolí, aby jim poradila a pomohla s jejich zdravotním problémem.

Mnohem víc, než její vlastní jméno, se do povědomí lidí vžilo označení Bába radnická nebo tymákovská: „Hanlivý přídech to rozhodně nemělo, znamenalo to něco jako bába kořenářka, která lidem pomáhala. Paní Kamenická by se nad tím označením jistě nepohoršila, protože byla známá svojí bezprostředností, lidovým vystupováním a pro slovo, i s pacienty vysoce postavenými, daleko nešla,“ uvedl spolupracovník Muzea Josefa Hyláka v Radnicích René Keller, který pokračoval:

Díky ní se narodilo mnoho dětí

„Vyhledávali ji lidé z širokého okolí, a to zejména ti, kteří měli nějakou ledvinovou chorobu, jelikož její čaje na toto byly vyhlášené. Ale týkalo se to i léčení neplodnosti. My tady v muzeu máme panel nazvaný Paní Kamenická a její děti, kde jsou fotografie dětí, které se narodily po jejích radách a zásahu. Podkladem pro diagnózu choroby byl v jejím případě rozbor moči. Ona zahřála moč pacienta, pohledem do zkumavky danou nemoc diagnostikovala a následně oporučila jednak životosprávu a především čaje.“

Některé vzkazy v muzeu jsou skutečně dojemné

Bába radnická se nenechala jen tak napálit, a že to několik lidí za dobu jejího působení zkusilo. Kdosi jí měl dokonce podstrčit kozí moč: „Ten dotyčný si s určitostí vyslechl svoje a jistě si to za rámeček nedal,“ řekl spolupracovník muzea.

Autor bakalářské práce o Boženě Kamenické z roku 2012 Martin Benedikt se při svém bádání za účelem sepsání své práce setkal s mnoha pamětníky a lidmi, kteří mu dodali zajímavé podklady. Jedním z nich byl i pan Stanislav Kalibán, jenž mu poskytl nahrávky samotné paní Kamenické. Benedikt k tomu dodal: „Božena Kamenická v těchto nahrávkách vypráví třeba o tom, že už odmala se cítila být trochu jiná a že vnímala věci, které ostatní zřejmě nevnímali. Paní Kamenická měla také už od dětství vztah k bylinkám a k pomáhání lidem. Vyléčila i mého strýce, když byl malý. Možná, že by bez její pomoci ani nepřežil.

Některé věci Boženy Kamenické jsou dnes k vidění v radnickém muzeu

V Radnicích na Rokycansku praktikovala v jednom z domů na náměstí Kašpara Šternberka. Zástupy jejích pacientů se zde rozšiřovaly a její věhlas stoupal. V Tymákově má na domě, kde léčila, pamětní desku a z budovy je dnes mateřská škola, přesně tak, jak si sama Kamenická přála.“

Tragická nehoda ji připravila o syna

Božena Kamenická za svůj život pomohla velké spoustě lidí s jejich neduhy a trápeními. Ona sama ale v osobním životě takové štěstí neměla. 15. září roku 1935 došlo k tragické autonehodě mezi Radnicemi a Němčovicemi, při níž zahynul její teprve 5letý synek Jaroslav. Automobil tehdy řídil její bratr Otakar Krutiš, který si naštěstí pouze zlomil ruku. Ve voze cestovala také paní Kamenická. „Další děti už neměla, ale jako o vlastní se pak starala o 3 syny svého bratra a navíc ještě o 2 dcery své sestry. Nakonec tedy vychovávala 5 dětí, i když žádné nebylo její,“ podotkl Martin Benedikt.

Ke konci života žila Božena Kamenická v Plzni v Guldenerově ulici, kam za ní opět docházelo mnoho pacientů. Fronta měla obvykle vést až ven na ulici, jak uvedl autor bakalářské práce.

Paní Kamenická byla prý velice svérázná. „V ordinaci měla údajně nápis Kdo pije Kofolu, toho neléčím. I přes její svéráz, nebo možná někdy právě pro něj, ji vyhledávaly také známé osobnosti. Léčila tak například herce Jiřího Bartošku, který její čaje pije dodnes,“ řekl Benedikt. O pomoc měli léčitelku požádat také kupříkladu Karel Gott, Josef Kemr, Vladimír Menšík nebo Václav Havel.

A jak dobře slavnou léčitelku znají obyvatelé Radnic? Poslechněte si reportáž.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související