Barbora Špotáková letos úspěšně zvládla roli mámy i oštěpařky zároveň

28. prosinec 2014

Atletka Barbora Špotáková i letos ovládla svou disciplínu. Mimo jiné se stala mistryní Evropy, což se při konkurenci rovná nejlepší oštěpařce světa. Ale poprvé to všechno zvládla jako máma, což její největší soupeřky čeká až v příštím roce.

Letošní příběh Barbory Špotákové, nastal už vloni koncem května narozením syna Janka. A jeho máma dala základ návratu ještě ten rok na podzim v Domažlicích. Byla tehdy moc ráda, že si odbyla nervozitu prvního závodu, ale také rychle mizela za synem.

„Musím za ním běžet, protože na mě už asi čeká s prázdným žaludkem. Nejdřív se musím propracovat davem lidí, protože tady je docela zájem,“ řekla po domažlickém závodě Špotáková.

V přípravě na sezónu trenér Jan Železný odpustil svěřenkyni dlouhou cestu do Jižní Afriky, a tak se připravovala v Nymburce. Redaktor ČRo Jakub Marek ji tam nezastihl jen v přítomnosti fenky, ale hlavně samozřejmě malého Janka.

„Aspoň jí trošku nahážu tenisáky, jinak si ji bere mamka s kočárem, protože mamka zase venčí dítě,“ děkovala Barbora Špotáková hlídací babičce.

O syna se ale stará i partner Špotákové Lukáš Novotný, jen jako hasič musí své směny sladit s těmi u dítěte. Oba chlapi Barbory Špotákové byli i jejího mistrovského Barbory Špotákové na evropském šampionátu v Curychu. A pocit na nejvyšším stupni se oštěpařce neomrzí.

„To fakt zažije člověk párkrát za život. Jsem hrozně vděčná, že jsem to mohla zažít znovu a že i moji nejbližší to mohli slyšet,“ říkala Špotáková, zatímco jí syn Janek mačkal molitan na mikrofonu.

A tak se dvojnásobná olympijská vítězka a čerstvá mistryně Evropy Barbora Špotáková strachovala o kvalitu záznamu Českého rozhlasu.

Netřeba pokračovat, je jasné, který chlapík řídí život oštěpařské šampiónky. Jankovi je lehce přes rok a půl a Barbora Špotáková by mohla klidně ještě být na mateřské dovolené.

A po vítězství v anketě Atlet roku řekla: „Nechci Janečka dát nějaké chůvě, nebo s ním jet na dva měsíce do Afriky, aby ho neviděl Lukáš, to tomu nedám.“

To už věděla, že jí nemine další zásadní krok v kariéře. Dál chce vyhrávat, ale také se pořádně věnovat synovi. Trenér Jan Železný zase trvá na přípravě podle sebe.

A tak se ti dva zkrátka museli, byť v dobrém, profesně rozejít. Teď už Barbora Špotáková hodnotí první samostatné tréninky.

„Akorát člověk nekecá, nemáš s kým kecat, a tak přijdeš a hned začneš trénovat. Je to efektivnější."

Snad se tedy bude oštěpařské mámě Barboře Špotákové dařit i v roce 2015.

autor: kyk
Spustit audio