BáSnění Františka Skály

17. červenec 2023

Texty Arthura Rimbauda, Kozmy Prutkova nebo povinné básně určené tajné organizaci B.K.S. (Bude konec světa) čte a komentuje v pořadu BáSnění výtvarník František Skála.

Připravil: Dominik Mačas
Natočeno: 2020

František Skála (1956) pochází umělecké rodiny, vystudoval řezbářství na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze a filmovou a televizní grafiku na VŠUP. Od roku 1974 je skutečným členem tajné organizace B.K.S. (Bude konec světa), jejímž programem je „věčné přitakávání životu i smrti“. V roce 1985 se stal komturem Řádu Zelené berušky.

Skála patří k zakladatelům skupiny Tvrdohlaví. Od začátku 80. let se kromě volné tvorby věnuje ilustrování dětských knih, za které získal řadu prestižních ocenění. Doposud zúčastnil více než sto čtyřiceti kolektivních a padesáti samostatných výstav doma i v zahraničí. Jeho díla jsou zastoupena v mnoha sbírkách.

Čtěte také

V roce 1991 získal Cenu Jindřicha Chalupeckého spojenou s tříměsíčním pobytem v Headlands Center for the Arts u San Francisca v USA a Cenu Arte Giovani di Europa v italském Bolzanu. O dva roky později reprezentoval Českou republiku na Bienále v Benátkách, kde vystavil kresby a objekty z 850 km dlouhé pěší poutě do Itálie.

První velká prezentace jeho tvorby nazvaná Skála v Rudolfinu (2004) se stala výstavou roku. Druhá velká přehlídka Skálova díla se uskutečnila v roce 2017 ve Valdštejnské jízdárně NG. Prozatím poslední výstavou byla letošní prezentace malířské tvorby z posledních dvou let ve Fait Gallery v Brně.

V roce 2010 František Skála obdržel Státní Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění. Jeho tvůrčí záběr se ale neomezuje jen na něj – hraje a zpívá v Malém tanečním orchestru Univerzal Praha a ve skupině Finský Barok. Je členem divadla Sklep a vokálně pantomimického tria Tros Sketos.

ÚDAJE O VYDÁNÍ

  • Arthur Rimbaud: První večírek (z výboru Já je někdo jiný, Československý spisovatel 1962, překlad Vítězslav Nezval)
  • Kozma Prutkov: Zámek Pamba (z knihy Vybraná díla poetická, myslitelská a dějepravná Kozmy Prutkova, Lidové nakladatelství 1976, překlad Bohumil Franěk)
  • Pablo Augeblau: Zbyšek trombon (z knihy Zbraně B.K.S., Arbor vitae 2012)
  • František Skála: bez názvu Tak přec se kaboní… (báseň byla poprvé přednesena na shromáždění tajné organizace B.K.S. u příležitosti Dne komemorace zesnulých na Olšanských hřbitovech v roce 1996)
  • František Skála: Wabi sabi (báseň byla poprvé přednesena v programu Uměleckého večera u příležitosti blížícího se konce výstavy fotografií Pavla Jiráska Herectví B.K.S. v Anti.kvariátu Dejvického divadla 26. ledna 2011)
Spustit audio

Související