BáSnění Yvety Shanfeldové

6. říjen 2023

Vladimíra Čerepková, Inka Machulková, Oldřich Mikulášek a Michal Čapek. Česká básnířka žijící v USA čte a komentuje básně svých oblíbených autorů i své vlastní texty. 

Připravila: Dominik Mačas
Premiéra: 2. 10. 2023

Yveta Shanfeldová (rozená Tausingerová) se narodila v roce 1957 v Praze. Vystudovala hru na klavír na Pražské konzervatoři. V roce 1976 emigrovala do Kanady a odtud pak do USA, kde v současnosti žije. Ve Filadelfii absolvovala Curtisův hudební institut a několik let studovala anglistiku na Pensylvánské univerzitě.

Svou básnickou a prozaickou tvorbu i své překlady moderní americké poezie publikovala Yveta Shanfeldová v řadě časopisů, například v Hostu, Tvaru, Listech nebo v Aluzi. Vydala básnické sbírky Noční krční hřídel (2006), Místo nedělí (2008), Nahmatávání dna (2012), Máme to ještě lehké, jak jednou bude jasné (2017), Skromná místa nespaní (2020), a prózu Americký román (2020). S básníkem Milanem Děžinským přeložila výbor z poezie americké básnířky Sharon Oldsové Papežův penis a jiné básně (2014).

ÚDAJE O VYDÁNÍ

Inka Machulková: bez názvu Na odvrácené straně mojich vzpomínek…, bez názvu Zdálo se mi… (z rukopisu)

Yveta Shanfeldová: U města, Na podušce (ze sbírky Nahmatávání dna, Malina 2012)

Oldřich Mikulášek: Veliké černé ryby (ze sbírky Veliké černé ryby a dlouhý bílý chrt, Blok 1981)

Vladimíra Čerepková: Stín anděla (ze souboru Nabíledni prázdno, Torst 2014)

Michal Čapek: Pohledávky, bez názvu Pršelo… (ze sbírky Na zásvětí, Host 1999)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.