Baťovi skládám poklonu a „tu naši sázku“ nakonec vyhrál, říká mladý podnikatel Václav Staněk

4. říjen 2023

Výrobce bot a švec Václav Staněk má 25 let, ale patří mezi nejznámější podnikatele v zemi. Už od začátku se mu říká Malý Baťa a sám přiznává, že to také vždy byl jeho vzor. „Odpovídám vždy stejně: Kdykoli budu, ať už v dobrém, nebo špatném, spojován se svým vzorem, tak mne to spíš těší, než že by mi to vadilo,“ říká v pořadu Hovory.

Čtěte také

Podnikatel se Baťou také obrazně vsadil, protože chtěl stejně jako on ve 24 letech vyrábět 240 tisíc párů obuvi ročně.

„Byl to pro mne velký cíl, protože na začátku, když mi bylo 18 19 let a vyráběli jsme jeden pár denně a prodali pět párů za měsíc, tak překonat těch 240 tisíc vypadalo skvěle.“

„Přiznávám, nakonec se mi ho bohužel překonat nepovedlo, protože jsme v mých 24 skončili někde na 200 tisících párů. Kdybychom k tomu ale připočetli produkty ostatních firem, ve kterých figuruji, tak bychom se tam možná i dostali. Nicméně, Baťovi skládám poklonu a prostě vyhrál,“ dodává Václav Staněk.

Čtěte také

Kdyby si měl dát novou metu pro srovnání, tvrdí, že kolik toho Baťa vyráběl v 25 letech, záznamy nehovoří. „Pak existují data, alespoň k těm, ke kterým jsem se já dostal, tak je to jeho třicítka, případně 31 let, a to jsou už miliony párů.“

Podnikatel založil obuvnickou firmu VASKY, nedávno koupil stroje a licenci firmy Botas.

„My jsme měli ,ševcovinu‘ v rodině a tátovi jsem v 16 letech říkal, že by se měl zaměřit na koncového zákazníka. Mám svojí hlavu a bylo mi jasné, že půjdu svojí cestou – a dnes tatínka zaměstnávám,“ uzavírá.

Celé Hovory najdete v audiozáznamu, ptá se Petr Šimůnek.

autoři: Petr Šimůnek , lup
Spustit audio

Související