Bavorský les láká na stále dobré sněhové podmínky. Pozor, platí tam jiná epidemická opatření

22. únor 2022 11:11, aktualizováno

Například lyžařské středisko na Velkém Javoru hlásí výborné podmínky. Jeho provozovatelé věří, že sníh tam vydrží do konce března a možná i začátkem dubna. Na upravené sjezdovky lákají i další bavorské skiareály.

Lyžaři se mohou vydat například na Velký Javor. Velmi oblíbený mezi českými turisty je také Geisskopf. „Ten je velmi přívětivý pro rodiny s dětmi, není tak extrémní. Díky nové lanovce, která byla před dvěma lety spuštěna, kapacita přepravy lidí velmi stoupla a tím pádem se tam nevytváří žádné fronty, což je ale momentálně i na Velkém Javoru velmi pozitivní. Malé lyžařské středisko je také Bodenmaisu. Silberberg je také momentálně v provozu. Tato dvě střediska jsou určená spíše pro začátečníky nebo pro ty, kteří nepotřebují bezpodmínečně černou sjezdovku,“ vyjmenovala Simona Fink ze Zemského úřadu v Regenu.

Bavorsko nabízí i řadu lyžařských stop. Oproti přelomu roku, kdy bylo sněhu dostatek, ale počasí posledních dní podmínky pro běžkaře rapidně změnilo. „Počasí v posledních dvou třech dnech nebylo úplně ideální, bylo poměrně teplo a ještě k tomu pršelo, takže velké zásoby sněhu se rychle zmenšily. Co mohu doporučit a je tam ještě sněhu dost, to je Bretterschachten, známé běžkařské středisko nedaleko Velkého Javoru. Je upravované a je tam i velké parkoviště. Myslím, že to je taková sázka na jistotu,“ popsala Simona Fink.

Na své si přijdou i skialpinisté nebo pěší

„Vydat se můžete například na Ostrý, Falkenstein a samozřejmě i Velký Javor. To znamená na Javorská jezera, do Bretterschachtenu, Bodenmaisu a Silberbergu. To jsou i letní tipy, které mohu vřele doporučit. Je tam zatím i dostatek sněhu, takže když se tam turisté vydají během následujících dnů a týdnů, určitě budou spokojeni,“ doplnila Simona Fink.

V lyžařských střediscích v Bavorsku je stále nutné dodržovat aktuální protiepidemická opatření. Ta se ale od těch v Česku liší. „Návštěvníci se musí prokázat certifikátem o plném očkování nebo o prodělané nemoci covid-19. Musím ale upozornit, že zde platí potvrzení jen 90 dní od prodělané nemoci a ne půl roku jako je tomu v Čechách. Skiareály zatím bohužel neuznávají negativní testy, takže na to musíte dávat pozor,“ upozornila Simona Fink ze Zemského úřadu v Regenu.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio