Během příštího roku chce mít ministerstvo dopravy jasno o trase vysokorychlostní trati mezi Prahou a Drážďany

29. listopad 2023 14:44

Nejpozději příští rok má být jasná trasa rychlodráhy z Prahy, přes Ústí nad Labem do saských Drážďan. Uvedl to v Ústí nad Labem ministr dopravy Martin Kupka z ODS. Správa železnic má nové spojení začít stavět kolem roku 2027. Někteří starostové se ale obávají, že o trase nakonec rozhodne stát sám.

„Ten příští rok bychom opravdu potřebovali v tomto směru určit trasu a postupovat dalšími návaznými kroky – i pro hledání těch konkrétních technických řešení v jednotlivých městech a obcích,“ vysvětlil na konferenci o plánované rychlodráze v Ústí nad Labem ministr dopravy Martin Kupka z ODS.

Ústecký kraj řeší trasu železnice v rámci změny zásad územního rozvoje. Vypořádává například na 600 připomínek. Pokud by se schválení aktualizace opozdilo, chce ministr Kupka využít novelu liniového zákona, která by mohla příští rok začít platit.

„Je žádoucí, aby byl nástroj i na straně státu, projednat se všemi dotčenými samosprávami to řešení, ale projednat ho a schválit na úrovni celostátní,“ vysvětlil Kupka. Toho se ale obávají někteří starostové, podle kterých si nakonec stát sám určí, kudy vysokorychlostní trať povede. To ministr odmítl.

Stavba rychlodráhy by mohla začít v roce 2027. Formou PPP projektu

Současné varianty trasy rychlodráhy kritizují například některé obce na Litoměřicku a změnu chce i Ústí nad Labem, a to tak, aby nákladní vlaky nejezdily přes město.

„To považuji za naprosto seriózní požadavek, protože má vlastně probíhat jízda vlaku tím tubusem každých 15 minut. Tak si neumím představit, že by tahle nákladní doprava šla potom přes střed města,“ uvedl  primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

O řešení mají starostové z Ústecka jednat s ministrem dopravy po novém roce.

Rychlodráha by se podle plánů Správy železnic mohla začít stavět v roce 2027. Stát uvažuje o tom, že výstavbu rychlodráhy provede formou PPP projektu – v takovém případě by novou trať postavila soukromá firma a stát by ji následně splácel.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související