Benefiční koncert, auto moto burza nebo tvarůžkový festival. Víkend v Olomouckém kraji nudit nebude

Pokud strávíte prodloužený velikonoční víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Mineral-Expo. To je název víkendové výstavy v prostorách Střední školy polytechnické v Olomouci. Chybět by na ní neměli příznivci přírodních kamenů, fosilií a šperků. Expozice je přístupná v sobotu i v neděli od 9 hodin ráno.

Centrum Olomouce provoní o víkendu loštické sýry s nezaměnitelným aroma. Na Horním a Dolním náměstí se bude v sobotu i v neděli, vždy od deseti hodin dopoledne, konat Tvarůžkový festival. Ochutnat na něm budete moct speciality ze syrečků, ale taky si vychutnat vystoupení šéfkuchařů a doprovodný folklórní program. Pro děti budou připravené tvořivé dílny.

Dětským karnevalem ožije v sobotu ve dvě hodiny odpoledne kulturní dům ve Štarnově na Olomoucku. O dobrou zábavu se postarají klauni na volné noze. Ty pak večer vystřídá kapela Neúplatní chalupáři, kteří zahrají k tanci a poslechu návštěvníkům Jarního bálu. Začátek plesu je v osm hodin večer. 

Prostějovsko

Potřebujete se zbavit starých autodílů, vraků aut a motorek, jízdních kol, koloběžek, plakátů, časopisů, vlaječek či jiných sběratelských kousků? Anebo máte zájem o věci z druhé ruky? Pokud ano, pak si určitě zajděte na sobotní motoristickou burzu v Držovicích na Prostějovsku. Začíná v osm hodin ráno na parkovišti před hypermarketem Tesco.

O čertici Gvendolíně, to je název loutkového představení, které pro děti na neděli připravil prostějovský soubor Pronitka. Loutky ožijí ve tři hodiny odpoledne v sokolovně na Skálově náměstí v Prostějově. 

Přerovsko

Turistům je určená naše další pozvánka. Tentokrát se týká sobotního Přerovského vandru. Pro jeho pěší účastníky jsou připravené trasy o délce sedm až 50 kilometrů, pro cyklisty vyjížďky od 30 do 110 kilometrů. Běžci se můžou vydat na dvanáctikilometrovou trať. Akce začíná v sedm hodin ráno u restaurace Base camp v Přerově.

Speciální večerní prohlídka zámku se uskuteční v sobotu v Dřevohosticích na Přerovsku. Začíná v 17 hodin a dozvíte se na ní i to, jak dřevohostičtí léčili během staletí své neduhy. Ve 20 hodin pak na zámku odstartuje zábava, na které zahraje kapela Jen Tak 2.

Na Jedlou procházku se můžete v neděli vydat v okolí hranické místní části Uhřínov. Společně s organizátory se vypravíte na louku a do lesa a zjistíte, co dobrého a chutného tam roste, klíčí a bují. Sraz zájemců je ve dvě hodiny odpoledne v Uhřínově. 

Šumpersko

Po stopách cestovatele Eskymo Welzla se můžete v sobotu vydat na tradičním pochodu a cyklo vyjížďce v okolí Zábřehu. Pokud se rozhodnete pro chůzi, budou na vás čekat trasy od pěti do 50 kilometrů, cyklisté si můžou zvolit tratě dlouhé 21 až 52 kilometrů. Start je na městském stadionu v Zábřehu v mezidobí od půl sedmé do deseti hodin dopoledne.

Spojit příjemné s užitečným můžete v sobotu v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Rapotíně na Šumpersku. Ten bude hostit benefiční koncert dětí pro Ukrajinu. Začátek je v šest hodin odpoledne.

Jesenicko

Oslavy mezinárodního dne tance si můžete v sobotu užít v Tančírně v javornické místní části Račí Údolí. Na zájemce tam bude čekat odpoledne plné tanečních workshopů nejrůznějších stylů, vystoupení žáků jesenické základní umělecké školy taneční nebo ukázky a lekce výrazového tance, taneční akrobacie a street dance. Oslavy začínají ve 13 hodin.

Jeskyněmi na Špičáku v Supíkovicích na Jesenicku bude znít v sobotu zpěv. V podzemním labyrintu vystoupí Ženský pěvecký sbor Radost z Bělé pod Pradědem. Začátek koncertu je ve čtyři hodiny odpoledne. 

autor: Von
Spustit audio