Bez sankcí. Kamery na silnici I/43 u Kuřimi a křižovatce u Staré Osady v Brně stále nefungují

22. březen 2024 09:00

Kamery jsou sice už déle než čtvrt roku nainstalované, ale řidiči žádné pokuty nedostávají. Taková je situace v případě úsekového měření rychlosti na silnici I/43 u Kuřimi, ale také u Staré osady v Brně, kde má systém hlídat průjezd na červenou. Město argumentuje tím, že nerespektování červené tam není tak časté. V případě Kuřimi zase bude Ředitelství silnic a dálnic kamery nakonec přesouvat na jiné místo a teprve pak měření začne.

Úsekové měření na silnici I/43 u křižovatce u Kuřimi mělo zklidnit provoz a umožnit řidičům snáz odbočit od Kuřimi doleva směrem na Svitavy. Silničáři kamery nainstalovali zhruba v polovině prosince. Upozornění na měření se už několik týdnů objevuje i v navigačních aplikacích. Přesto řidiči za překročení rychlosti 70 kilometrů v hodině, které kolem křižovatky platí, pokutu nedostanou. Protože se během čtvrt roku ukázalo, že nejsou na ideálním místě. Přitom ho Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vytipovalo spolu s dopravními policisty.

Zkomplikovalo to kolaudaci a spuštění úsekového měření a tedy i rozesílání pokut. „Po dohodě s policií to uděláme tak, že nebudeme kamery teď zapínat. Přesuneme je. Budeme je uvádět do ostrého provozu – tedy do režimu, kdy snímají potencionální přestupky – až na tom finálním místě,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl s tím, že zatím nechce odhadovat, kdy by mohlo úsekové měření kolem frekventované křižovatky začít fungovat.

Kamery na Gajdošové nejsou prioritou

Čtěte také

Podobná je situace také v křižovatce Bubeníčkovy a Gajdošovy ulice v Brně. Tam jsou od konce loňského roku kamery, které mají monitorovat průjezd na červenou. O něco později tam magistrát umístil další zařízení pro podrobnější kontrolu celého prostoru. Zatím to stálo desítky tisíc korun. Nicméně systém naplno nefunguje, i když úředníci data do počítačů dostávají. „Kamery kalibrujeme, přijímáme již všechna data a nastavujeme přesnost propojení obou kamer. S ohledem na jednotky přestupků za den se v tuto chvíli nejedná o prioritu,“ připustil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Kdy tedy kamery začnou naplno fungovat, a magistrát na základě záznamů bude řidiče pokutovat, není jisté. Možná až po konci rekonstrukce Gajdošovy ulice příští rok. Opravy můžou mít na množství zjištěných přestupků vliv.

Ze statistik státní policie je zřejmé, že řidiči v Brně na červenou jezdí. Tenhle přestupek spáchalo v roce 2022 ve městě celkem 755 řidičů. Městská policie v tom samém roce odhalila 176 takových případů u aut a dalších 58 u cyklistů.

Spustit audio

Související