Bezobalové obchody bojují o zákazníky. Některé už museli provozovatelé zavřít

21. září 2023 08:33

Bezobalové obchody bojují o přežití. Často je vedou nadšenci, kteří své krámky s regionálními potravinami a drogerií dotují a doufají, že časem do nich začne chodit víc lidí. Patří mezi ně i bezobalový obchod Výběr v Táboře.

V táborském bezobalovém obchodě Výběr pracuje jako prodavačka Johana Branská. „Otevřeli jsme ve čtvrt na devět ráno. Zákazníků jsme dneska měli docela dost a spíš novějších. Vysvětluji, jak se váží, takže je to zdlouhavější,“ popisuje středeční den.

Táborský Výběr otevřela na sklonku covidového období parta pěti kamarádů, kterým podobný obchod ve městě chyběl. „Od začátku jsme o obchodu přemýšleli nejen jako o bezobalovém, ale šlo nám o to, abychom sem mohli přijít a nakoupit víceméně všechny základní věci, které jsou potřeba. Chtěli jsme základní potraviny, co nejvíc lokální,“ vysvětluje jedna z provozovatelek Lenka Greň.

Mezi pravidelné zákaznice patří Tereza Přibilíková. „Chodím sem od začátku. Líbilo se mi, že to byl první takový obchod v Táboře a člověk sežene všechno v bezobalu. Navíc často přidávají sortiment od lokálních farmářů a je mi sympatická obsluha,“ komentuje.

Čtěte také

Většina bezobalových obchodů ale v poslední době bojuje o přežití. Zákazníky sice mají, jenže by jich potřebovaly více. Některé prodejny už to ekonomicky neustály a musely zavřít.

„Nám něco podobného hrozí každý měsíc, kdy nám kolegyně píše: Musíme přidat, potřebujeme na faktury. Ale nikoho z nás pěti, kteří obchod vedeme, to neživí, děláme to takovým komunitním způsobem a už jsme se dávno smířili s tím, že se nám nikdy nevrátí investice do obchodu. Zatím každý měsíc nějak vyjdeme a dává nám to smysl. Až kdyby přišla chvíle, že opravdu nebudeme mít na nájem a výplaty, tak bychom řešili, co dál,“ říká Lenka Greň.

Podobná je situace i v jiných bezobalových obchodech na jihu Čech. Konec nedávno ohlásil českobudějovický krámek Trvalé pytliště. Provozovatel bezobalové prodejny BudBez Roman Gebelt se zase rozhodl vedle kamenné prodejny otevřít i on-line obchod a zkusit tak získat nové zákazníky.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související