Biatlonistka Lucie Charvátová: V závodním kolotoči chci ještě vydržet určitě do světového šampionátu v Novém Městě na Moravě

7. duben 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradílkem je česká reprezentantka v biatlonu Lucie Charvátová. Na olympijských hrách v Pekingu zajela nejlepší výsledek v individuálním závodě, kde skončila na 19. místě. Jak si užívá bronzová medailistka ze sprintu z roku 2020 z Anterselvy pozávodní volno? Co pro ni znamenala letošní olympijská sezona? Proč se chce zabývat sportovní diplomacií? Poslechněte si celý rozhovor se zkušenou biatlonistkou „Lúcou".

Co pro tebe znamenala letošní sezona, kde jsi se mimo jiné premiérově ukázala na olympijských hrách?

Vyzdvihla bych především olympiádu, protože už patřím mezi starší závodnice a konečně jsem si splnila takový ten dětský sen. Těší mě, že nejlepší výsledky sezony mám právě z Pekingu. I proto hodnotím sezonu vesměs pozitivně, protože formu jsem ukázala, tam kde bylo potřeba.

Čtěte také

Jak probíhala proměna běžkyně na lyžích v biatlonistku?

Bylo to po maturitě v roce 2012, kdy jsem se rozhodovala, co bude dál. V té době finanční situace u běžeckého lyžování nebyla optimální a naopak biatlon se začal v popularitě škrábat nahoru. Navíc už od mládežnických kategorií jsem občas střelbu trénovala s trenérem Jindřichem Šikolou, který říkal, ať ještě vyčkám. Když jsem přestupovala do seniorské kategorie v běžeckém lyžování, tak padlo rozhodnutí, že přijmu novou výzvu a zkusím biatlon. Od sezony 2013/2014 jsem se stala naplno biatlonistkou a už ve třetím závodě startovala na Světovém poháru.  

Kolik sezon ještě vydržíš v biatlonovém kolotoči?

Za dva roky je světový šampionát v Novém Městě na Moravě, což bude asi takový milník, kam bych mohla ještě dolyžovat. Představa ukončení kariéry v Novém Městě na Moravě by nebyla špatná i s ohledem na to, že by mohli být přítomní diváci.

Letos jsi se stala členkou komise sportovců Evropského olympijského výboru. Jak ses k této funkci dostala?

Je to pro mě nová role a stále nevím, co od toho očekávat. Po ukončení studií bylo mým cílem nějak smysluplně trávit volný čas. I díky různým diplomatickým vztahům Českého olympijského výboru jsem nakonec byla zvolena do komise. Každý člen reprezentuje hlas sportovců z Evropy a komise zároveň propojuje sportovce s vedením různých organizací. Kolikrát se totiž zapomíná na hlas sportovců při formátu sportovních soutěží nebo podmínkách na sportovištích. 

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , rej

Související