Biologická léčba migrény vnáší lidem kvalitu do života, ujišťuje neuroložka

21. září 2021

Bolesti hlavy a migrény trápí mnoho lidí. Lékaři jim už umí zabránit, ale velkým úspěchem je biologická léčba, jak se o tom zmínila lékařka Jolana Marková. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Co je biologická léčba migrény? „To jsou protilátky proti specifickému receptoru, který dokáže záchvat rozběhnout. A když je zablokovaný, tak nerozběhnout,“ vysvětluje neuroložka Jolana Marková v pořadu Blízká setkání.

„Léčba musí být použita v pravý čas. Když je záchvat rozběhnutý, tak většinou nepomůže a člověk se musí zachraňovat jinak.“ Tato preventivní léčba má za cíl záchvatu zabránit. „Aplikuje se injekčně jednou měsíčně a během této doby podle klinických studií vydrží.“

Migréna se tím nevyléčí. Pacientům ale poskytuje úlevu během mnoha dní. „Lidé mi po této léčbě říkají, že mají úplně jiný život. Umožňuje jim to například koupit si lístky do divadla, slíbit rodině výlet či nevypadávat z práce,“ uzavírá specialistka.

Má biologická léčba nějaká úskalí. Jaké druhy bolesti medicína rozeznává. Bolívá někdy hlava i ji samotnou? Proč studovala medicínu? Co jí dělá radost?    

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související