Bitevní loď Bismarck slepenou z mincí i modely motocyklů téměř nerozeznatelné od originálů můžete obdivovat v Muzeu rekordů v Pelhřimově

5. duben 2024

Muzeum rekordů v Pelhřimově má dvě expozice, které mají společnou vstupenku. Mezi českými nej, která jsou v muzeu představena, si každý najde to svoje téma.

„Máme tam třeba modely historických motocyklů z 20. a 30. let minulého století. To jsou ale asi třiceticentimetrové motorky, které když jsme dali na počítač fotku té skutečný motorky a tohoto modelu, tak je odborník měl problém poznat, který ten motocykl je pravý a který je ten ručně vyrobený model,“ popisuje prezident agentury Dobrý den Pelhřimov Míra Marek.

Ve většině případů autor modelů Václav Dohnalík originály motorek ani neviděl a vyrábí je bez jakéhokoliv návodu. „Ty stroje jsou natolik vzácné, že v Evropě není třeba ani jeden exemplář. A on to dělá z obyčejných papírových čtvrtek. Takže papír, lepidlo, barvy, nic víc,“ vysvětluje Míra Marek. 

Relativní novinkou v pelhřimovském muzeu rekordů je neuvěřitelná loď, kterou Marek Šátka slepil z 85302 mincí. Jsou to desetníky, dvacetníky a padesátníky, které ještě před 16 lety byly běžně v oběhu. „Je to Bismarck, německá válečná loď. Němci si trochu mysleli v těch 40. letech, že když postaví takový kolos, tak že otočí průběh druhé světové války. To se nestalo. Spojenci to potopili. Loď neexistuje, ale plány se dochovaly a díky tomu on mohl slepit tuto loď, která mimochodem má 242 cm, což jinými slovy znamená, že to je přesně jedna ku stu vzhledem k té skutečné lodi, která měla čtvrt kilometru,“ láká k návštěvě muzea Míra Marek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.