Black Friday: Proti podvodným slevám bojuje novela zákona. Pozor ale na rizikové e-shopy, varuje mluvčí obchodní inspekce

24. listopad 2023

Přesně za měsíc bude Štědrý den. Obchodníci ale mají jeden z vrcholů prodejní sezóny už dnes, kdy končí slevová akce Black Friday. „Slevové akce přivádějí na internet i spotřebitele, kteří nemají úplně dobré kompetence a zkušenosti s nakupováním na internetu. Tam bych si dovolil varovat, aby dobře vybírali prodejce na internetu. Máme stránku, která se jmenuje Rizikové e-shopy, každý den tam jeden přibývá,“ varuje mluvčí České obchodní inspekce František Kotrba.

Čtěte také

„Od začátku letošního roku platí novela zákona o ochraně spotřebitele. Prodávající, který deklaruje slevu, musí spotřebitele informovat o nejnižší ceně, za kterou byl výrobek nabízen a prodáván v době 30 dnů před poskytnutím slevy nebo od okamžiku, kdy začal výrobek nabízet a prodávat do okamžiku poskytnutí slevy.

Spotřebitel má v tuto chvíli instrument pro to, aby věděl, z jaké ceny je sleva vypočítaná,“ upozorňuje František Kotrba z České obchodní inspekce.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související