Blesk v Beskydech zasáhl skupinu turistů, pět jich skončilo v nemocnici

20. červen 2019 20:01

K hromadnému zasažení bleskem došlo dnes asi hodinu po poledni v horském terénu mezi Ostravicí a Lysou horou. Na místě zasahovaly čtyři posádky záchranářů.

„Posádky zdravotnické záchranné služby ošetřovaly skupinu pěti osob, které byly během horské turistiky zasaženy účinkem blesku, jenž udeřil do blízkého stromu,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl s tím, že zdravotníci spolupracovali i s Horskou službou Beskydy.

Jak pomoci člověku zasaženému bleskem a kde si při bouřce hledat úkryt?

blesk

Před bouřkou je dobré mít se na pozoru, potvrzují to i poslední události. Blesk například v květnu zasáhl motorkáře na Hradecku, v červnu ženu na pražském sídlišti a tento víkend pak chlapce na ulici v Třinci. Jak pomoci člověku zasaženému bleskem a kde si při bouřce hledat úkryt?

Sedmnáctiletý mladík měl po zásahu spálený oděv a na těle utrpěl popáleniny I. - II. stupně. O rok mladšího chlapce blesk srazil na zem – lékař u něj zjistil stopy po zásahu, neutrpěl však popáleniny.

„Dívka stejného věku byla po působení účinků blesku otřesená a prochladlá, posádky záchranářů jí zajistily tepelný komfort. Žena ve věku devatenáct let byla rovněž otřesena, bez vnějších známek zranění,“ doplnil Humpl.

Poslední zraněnou byla padesátiletá žena. Ta byla úderem blesku podle všeho odhozena a při pádu na zem si poranila hlavu. Byla krátce v bezvědomí, se záchranáři však už později komunikovala.

„Všem pěti pacientům byla poskytnuta přednemocniční neodkladná péče, zdravotnické týmy je poté transportovaly do zdravotnických zařízení. Mladík s popáleninami byl přepraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava, další čtyři pacienti do frýdecko-místecké nemocnice,“ uzavřel Humpl.

autor: tif
Spustit audio

Související