Bludnými balvany nechceme do lidí rýpat, říká Claire Kroulík Klingenberg ze spolku Sisyfos

19. červen 2022

Prezidentka Evropské rady skeptických organizací Claire Kroulík Klingenberg z Českého klubu skeptiků Sisyfos byla v pořadu Hergot! naposledy před pár lety. Přišel čas to napravit. Nyní přijala pozvání, aby pohovořila o Bludných balvanech, anticenách, které zdejší skeptici udělovali na konci května potenciálně nebezpečným jednotlivcům a skupinám lidí zastávajícím pseudovědecké myšlenky.

Poslední roky dokazují, že přístup klubu k udílení Bludných balvanů se změnil. Bylo upuštěno od původního rozhodnutí nevyjadřovat se k náboženství a politice. „Byla to snaha o stanovení dělící čáry, kam se budeme pouštět a kam ne. Myslím si ale, že tato dělící čára jako taková nemůže být určena nikdy. Naše společnost neexistuje ve vakuu jednotlivých témat. Všechna témata jsou propojená,“ reflektuje původní pozici Kroulík Klingenberg.

Klára Staňková, Claire Kroulík Klingenberg, Dominik Čejka a Petr Wagner

Letos obdrželo Bludný balvan mimo jiné i Hnutí pro život, které je vedeno osobnostmi římskokatolického vyznání. Oceněna byla také kniha Achillovy paty evoluce, za jejímž vydáním stojí lidé spjatí s církví Adventistů sedmého dne. „Bludnými balvany nechceme do lidí rýpat. Chceme upozorňovat na problémy, které nejsou postižitelné, ale přitom velmi škodí naší společnosti,“ vysvětluje účel anticen prezidentka Evropské rady skeptických organizací.

Jako nejzávažnější současný trend vnímá splývání esoterických a jiných náboženských myšlenek s konspiračními teoriemi. „Například v Americe jde o splynutí antivax hnutí s pro-life hnutím. Vidíme také splynutí kreacionistů s lidmi, kteří věří v placatou Zemi,“ vyjmenovává Kroulík Klingenberg příklady překvapivých koalic, jejichž vznikání předjímá i u nás. „Očekávám další radikalizaci,“ dodává.

Zajímá vás, za co konkrétně byly jednotlivé Bludné balvany letos uděleny? Za co přesně se může člověk dostat do hledáčku Sisyfovců? A je podle Claire Kroulík Klingenberg problém, že pořad Hergot! dává prostor lidem, kteří občas mají pseudovědecké názory? Poslechněte si záznam rozhovoru!

autoři: Petr Wagner , Dominik Čejka , Klára Staňková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.