Bohumín postaví novou lávku a stezku pro cyklisty. Plánuje i vyhlídkové molo

12. září 2023 13:28

Bohumín postaví novou 13 metrů dlouhou lávku na cyklotrase podél řeky Olše. Lidé se tak snadněji dostanou přes potok Lutyňka. Vznikne také nová stezka u říčky Flakůvka. Trasa bude téměř 1 kilometr dlouhá, povede kolem lesoparku Na Panském a vyústí na Opletalově ulici.

„Opakovaně jsme se setkávali s požadavky turistů, abychom vylepšili trasu přes potok Lutyňka v osadě Kopytov. Současný stav sice za nízkého stavu hladiny umožňoval vodní tok přejít po kamenech, ale při vyšším průtoku se lidé museli i s koly brodit. Po dostavbě přemostění se pohodlně dostanou na značenou cyklotrasu směrem k soutoku Odry s Olší,“ upřesnila mluvčí bohumínské radnice Jana Končítková.

Lávka, která by měla být lidem k dispozici koncem letošního roku, bude mít délku přes třináct metrů a šířku dva metry. Za výrobu a osazení město zaplatí 4,2 milionu korun. Konstrukce je vyrobena z oceli, aby odolala velké vodě a případným vandalům. Celou stavbu projektanti koncipovali tak, aby co nejvíce splynula s okolním terénem.

Slepý meandr řeky Odry v Bohumíně

Pro cyklisty město chystá ještě jednu novinku. „Plánujeme stavbu stezky podél potoka Flakůvka. Ta naváže na cyklotrasu, která vede přes lesopark Na Panském. Bude mít délku téměř jeden kilometr a šířku dva a půl metru. Její součástí bude i jeden atypický prvek, a to vyhlídkové molo se zábradlím o rozloze pět krát čtyři metry,“ dodala mluvčí.

Bohumín za práce zaplatí zhruba osm milionů korun. Pětaosmdesát procent z této částky by měla uhradit evropská dotace z programu IROP.

Spustit audio