Bojovat o dítě, nebo se vzdát? Těžká volba pro tatínky

1. říjen 2014
Žurnál servis

Když matka štve dítě proti jeho otci, svému bývalému partnerovi, dostává se tatínek do složité situace. Kateřina Schmidová, vedoucí Rodičovské linky Linky bezpečí, doporučuje, aby otcové boj o dítě nevzdávali.

Na Radiožurnál se obrátila posluchačka, jejíž syn přichází o svou dceru. Matka komplikuje styk svojí dcery s otcem a proti otci ji štve. Tatínek je nešťastný, ale problém nevyřešily ani soudy: matka sice musí dceru otci předávat, ale dělá to tak, že se dítě tatínkovi odcizuje. „Dá se s tím něco dělat?“ ptala se babička holčičky.

„Jednak by se mohl obrátit k nám na Rodičovskou linku, kde bychom si mohli popovídat o strategiích, jak postupovat ve vztahu k mamince, nebo může navštívit rodinnou poradnu,“ doporučuje tatínkovi holčičky Schmidová.


Já osobně věřím spíš na domluvy a mimosoudní cestu než na soudní spory.

Případem by se samozřejmě mohl zabývat také soud. Z dotazu posluchačky nevíme, jak spor probíhal, zda chování matky posuzovali znalci a podobně. Pokud by byly vyhotoveny nové posudky a podobně, mohl by soudce stávající styk změnit. Účinnější by ale podle magistry Schmidové měla být dohoda rodičů.

Když dohoda není možná, může tatínka napadnout, že dítě raději nebude stresovat a prostě se s ním nebude vídat. Třeba bude snazší najít si k němu cestu, když bude starší a samostatnější. I když je to samozřejmě řešení, vedoucí Rodičovské linky by doporučila tatínkům jinou cestu.

„Jsou tatínkové, kteří to opravdu vzdají, pak jsou tatínkové, kteří bojují neadekvátními prostředky, že to dítě je pak opravdu stresované. Ale já osobně bych doporučila se nedat. To znamená hledat nějaké strategie, jak s dítětem komunikovat, jak mu být nablízku jakoukoli cestou,“ radí Schmidová.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio