Boleslav Navrátil: Do Ostravy za trest. Skutečné kriminální případy z císařské Ostravy

6. září 2023

Všechno začalo docela jednoduše. Publicista a spisovatel Boleslav Navrátil chodil do archivů a v dobových novinách hledal zprávy o vraždách, loupežích a podvodech z časů Rakouska-Uherska. O zločinech se totiž psalo vždycky, zločin je nesmrtelný a za každého režimu, počasí i nálady vyvolává přirozený zájem. Nejzajímavější kriminální případy pak jako novinář nabízel čtenáři Moravskoslezského deníku.

Čte: Ondřej Brett
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Aleš Huber
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 5. 2. 2023
Natočeno: v Českém rozhlase Ostrava

Systematické studium rozmanité činnosti tehdejší ostravské galerky vedlo ke zjištění, že od roku 1900 se i v Ostravě hlásila ke slovu moderní kriminalistika. Ostatně město, do něhož za výdělkem proudily davy mužů z různých končin Evropy, nemajetných a bez vzdělání, přirozeně aspirovalo na hlavní město zločinu.

Z třiceti tisíců obyvatel bylo deset procent analfabetů, Ostrava proslula rozšířením alkoholismu, počtem prostitutek i množstvím legálně držených zbraní. Ostravská kriminálka se rozvíjet musela.

Byla zavedena kartotéka zločinců, konaly se odborné soudní pitvy, zločinci byli fotografováni, ke slovu přišla daktyloskopie, zkoumala se zranění po střelných zbraních, srovnávaly projektily dle drážkování i ráže. Objevují se první vědecké forenzní postupy.

Čtěte také

V Moravské Ostravě si dokonce pořídili policejního psa. Jmenoval se Fix a jeho prvním úspěšným případem bylo vypátrání zloděje, který ukradl drahé břitvy Solingen a vzácné belgické brousky v holičství na Nádražní třídě.

„Původně jsem knížku chtěl nazvat Švarcpovídky z temného města,“ říká Boleslav Navrátil.

„Název se ale nelíbil nikomu, vlastně ani mně ne. Pak jsem při prohledávání novin nalezl krátkou noticku o tom, že z Opavy do Ostravy byl za trest převelen strážník Bartoš, což museli schválit moravskoostravští radní. Také tam stálo, že podobná žádost přišla z Brna, ale byla zamítnuta.“

„Z textu vyplynulo, že opavský strážník měl nějakého přímluvce na opavském místodržitelství. V roce 1898 bylo v Moravské Ostravě vytvořeno policejní ředitelství, které ovšem řešilo mnohem závažnější případy než městští strážníci, a tak jsem strážníka Marka Bartoše převelel k policajtům. Získal jsem tak člověka zvenčí, který všechno bude sledovat a komentovat s odstupem,“ nastiňuje autor.

Čtěte také

„Takového, který pochází z kultivovanějšího prostředí a může okolí, město a spolupracovníky hodnotit kritičtějším pohledem, než by dokázal kdokoliv místní. Samozřejmě jsem prošel archivy v Ostravě i Opavě, probral historickou literaturu – velmi se mi hodily paměti soudce krajského soudu v Novém Jičíně Dr. Antonína Glose Ze starých i nových zápisů soudních. Shromáždil jsem toho tolik, že by to vyšlo na tisíc stran  a všechno bylo zajímavé,“ dodává.

Hlavní postava, tedy převelený opavský strážník, se jmenuje Marek Bartoš. Jeho jméno i jména jeho kolegů jsou smyšlená, ale jejich nadřízeným Boleslav Navrátil nechal jména skutečná, a dokonce i většina zločinců vystupujících v jednotlivých příbězích má autentická jména. Pro znalce Ostravy bude navíc zajímavé dohledat hospody a ulice, po kterých se policajti a raubíři pohybují, město budou mít jako na dlani.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související