Bolest k životu potřebujeme, ujišťuje lékař Jiří Kozák z Centra pro léčbu bolesti

12. únor 2021

Bolest zná každý. „My léčíme chroniky, kteří mají bolesti léta,“ vysvětluje v Blízkých setkáních primář a specialista z motolské nemocnice.

„Akutní krátkodobá bolest je pro organismus varovným signálem. Chronická ale nepředstavuje pro člověka žádný přínos. Trvá dlouho, nevaruje, jen obtěžuje.“ A má dopad na lidskou psychiku. „Člověk je depresivní a otrávený. U těchto lidí je také větší nezaměstnanost či rozvodovost,“ popisuje lékař.

Je bolest nutná?

„Je nezbytná v akutní fázi. Existuje syndrom, kdy se narodili lidi bez citu pro bolest a ti umírali dřív. Nedostali informaci o nemoci. My bolest v životě opravdu velmi potřebujeme. Pro organismus ale ta chronická není dobrá. My se ji snažíme zmírnit nebo alespoň člověka naučit žít s bolestí aktivněji.“

„Není to jen o empatii. My se musíme se dopracovat k řešení. Neříkám, že se to vždycky povede ideálně, ale když tomu člověku ulevíme alespoň do určité míry, tak nám to přijde jako pokrok,“ uzavírá odborník.

Může být bolest sama o sobě nemocí? Jakou má Centrum bolesti kapacitu lůžek? Má léčba konopím svá úskalí? Je možné odhalit v tomto případě nadužívání? Jsme rozmazlení civilizací?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.