Bolesti v krku nepodceňujte. Může se jednat o počáteční stadium mononukleózy

17. duben 2024

Mononukleóza je infekční virové onemocnění, které postihuje funkci jater. Přenáší se kapénkovou nákazou a často začíná podobnými symptomy jako běžné chřipkové onemocnění nebo angína. Léčí se především dlouhodobou jaterní dietou a klidem.

Období jara a léta je často ve spojení s bolestmi v krku, které si občas způsobíme sami pojídáním velkého množství zmrzliny nebo popíjením příliš vychlazených nápojů.

Pokud po prodělaném onemocnění s bolestmi v krku stále cítíte únavu, měli byste rozhodně navštívit lékaře. Je totiž možné, že jste se nakazili infekční mononukleózou, která postihuje funkci jater.

Přenos jako u infekční žloutenky

Infekční mononukleóza se přenáší kapénkovou infekcí. Příčinou jsou nejčastěji neumyté ruce nebo ještě častěji blízký osobní kontakt. Podezření na nakažení se objevuje při velké bolesti v krku a zvětšení uzlin za ušima a pod čelistí, které toto horečnaté onemocnění provází. Objevuje se i velká a vleklá únava, která při nevhodném léčení přetrvává a může přejít až do únavového syndromu.

Jedná se o infekční onemocnění, takže v případě společného soužití v jedné domácnosti s pacientem je nutné myslet alespoň na základní hygienická opatření. Pacient je infekční v akutním stadiu – tedy po dobu příznaků, které připomínají angínu nebo běžné nachlazení.

Infekce se zjistí díky krevním laboratorním testům

Pokud lékař pomocí laboratorního vyšetření z krve včas zjistí, že jste se nakazili infekční mononukleózou, je nutné ihned začít s ochranou jater. U mononukleózy se totiž projeví i zvýšené jaterní testy. Při včasné diagnostice a správné léčbě je šance, že infekce bude mít bezproblémový průběh.

Jestliže nemáte zavčas dietní režim, pijete navíc v akutním stadiu alkohol a nemáte klidový režim, můžete si způsobit nepříjemné komplikace. Ačkoliv nemoc často začíná jako chřipka nebo angína, infekční bakterie postihují játra postiženého pacienta. Musíte tedy k nemoci přistupovat tak, jako bychom onemocněli hepatitidou.

Léčba vyžaduje disciplínu, čas a klid

V období léčby a rekonvalescence se vyvarujte výrazných těžkých fyzických aktivit a především alkoholu. S tím samozřejmě souvisí přísná jaterní dieta jako u hepatitidy – vařené maso, brambory nebo rýže, ovoce a zelenina. Vše na vodě, žádné tuky. Dietu ale také velmi výrazně podpoří klidový režim! Je základem úspěchu dané léčby. Z bylinek může pomoci ostropestřec mariánský, který regeneruje játra. Léčiva se stanoveným množstvím ostropestřce mariánského jsou na podporu jater také vyráběna farmaceutickými firmami.

Ochranný režim jater musí trvat alespoň 6 měsíců. A pokud nemoc neléčíme, můžeme mít dlouhodobé až trvalé následky na funkčnosti jater. I když nemoc nezjistíme včas, nemusí mít vážné následky, pokud přistoupíte k režimovým opatřením, která zabrání rozvoji nevratných změn poškození jater. Játra mají šanci se uzdravit. Je ale nutné dlouhodobě se vyhnout alkoholu a fyzické zátěži a nastolit minimálně na půl roku jaterní dietu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.