Brankář Hladký: Arsenal by měl jasně určit gólmanskou jedničku

Jaké kontroverzní momenty přineslo 2. kolo Premier League? Co Martina Minhu zklamalo během zápasu Tottenhamu s Manchesterem United? Kolik si vytvořil Phil Foden gólových příležitostí v zápase proti Newcastle? Jak reportér Pavel Tylšar kouše prohru Chelsea od West Hamu? Exkluzivním hostem pořadu S mikrofonem do Anglie byl brankář druholigového Ipswich Václav Hladký. Jak si pochvaluje úspěšný vstup do sezony? Co si myslí o brankářských rošádách v Arsenalu? Užijte si celý díl.

Jak trávíte volné dopoledne v Anglii po vyhraném víkendovém zápase?

S rodinou. Protože poslední měsíc jsme měli docela náročný, co se týče cestování, pořád jsme lítali na turnaje, soustředění a přáteláky do Rakouska. Takže jsem si moc času s rodinou neužil. Jsme rádi, že si užijeme společně dva dny volna, teď se chystáme na procházku a ranní kávu. 

Do nové sezony jste vlétli ve velkém stylu a po třech kolech máte na kontě 9 bodů. Hrajete nad plán?

Víte, že v Anglii se říká, že se není potřeba do Vánoc dívat na tabulku. Co se stane do Vánoc, není tak podstatné. Spíš se snažíme navázat na minulou sezonu. Výhoda je, že kádr byl nachystaný z minulé sezony, vlastně máme jen dva příchody. Nemusíme si zvykat na nové hráče a systém. Máme takovou pohodu.

V zápase proti Stoke jste se podílel na vstřeleném gólu svého týmu. Jak moc jste musel změnit hru nohama?

Nějak jsem to nemusel měnit. Vždy jsem rád hrál odzadu s klukama konstruktivně. Vše si sedlo s příchodem trenéra McKenny. Klobouk dolů, co tu za 18 měsíců předvedl a změnil. To je jeho rukopis, je to mladý, progresivní trenér.

Nedávno jste také chválil trenéra brankářů. Jaký je?

Stoprocentně i jemu patří velký kredit, protože i on má za sebou velkou kariéru. Premier League nechytal, ale vydal se trenérskou cestou. Celou dobu, co jsem v Ipswichi, tak si tu spolupráci pochvaluji. Pracujeme na hodně detailech, každé ráno se těším do práce. Cítím, že se každý den posouvám dopředu. Paradoxně jsem se po překročení věku 30 let hodně posunul takticky.

Třeba v Arsenalu pořád nemůžou jasně určit brankářskou jedničku. Je lepší vědět před sezonou, kdo je jedničkou nebo vám nevadí, když se o pozici bojuje v týdnu před zápasem?

Je to palčivé téma. Rozhodně brankář by měl vědět, jestli je jednička nebo dvojka. Samozřejmě se to nevylučuje s tím, že máte oba brankáře na top úrovni. Chce to ale mít jasně danou pozici. Brankář by měl mít podporu, i když se mu zrovna něco nepovede.

To, co se děje na Arsenalu, tak vzbouzí emoce. Z pozice Ramsdaleho je to znervózňující, ale zase podepsal nový dlouholetý kontrakt. Poslouchal jsem i hodně brankářských podcastů, kde jsem se dozvěděl, že na tom není Ramsdale úplně dobře, co se týče statistik chytání střel. Arsenal by měl ale transparentně nastavit to, kdo bude chytat, aby to nadělalo více užitku než škody.

Čtěte také

V Anglii nejste z brankářů sám. Devatenáctiletý Radek Vítek byl na lavičce Manchesteru United v zápase 2. kola Premier League. Co to pro tak mladého českého golmana může znamenat?

Hledal bych v tom jen pozitivum. Trénovat s takovým týmem a brankáři je skvělé. Zkušenosti, které nasbírá, tak mu nikdo nevezme. Pod takovým realizačním týmem se toho hodně naučí a může to zúročit v budoucí kariéře.

Poslechněte si celý rozhovor s českým brankářem, který působí v Ipswichi a v úvodu soutěže zaznamenal už dvě čistá konta. Jak se mu líbí město, ve kterém momentálně působí?

Spustit audio

Související