Brýle dokreslují tvář člověka, říká designér Jaroslav Trubač. Proč se do oboru tak zamiloval?

Čtvrt století navrhoval dioptrické, sluneční i lyžařské brýle v národním podniku Okula Nýrsko. „Já se do toho oboru úplně zamiloval,“ přiznává muž, kterému prošlo rukama okolo dvou a půl tisíce obrouček.

Čtěte také

Mnohé z nich můžete až do konce dubna vidět v Městské galerii Prostějov na nevšední výstavě Brejle a okuliare, kterou k velké radosti Jaroslava Trubače připravil Ondřej Vicena.

„Vždycky bylo mým cílem dělat pomocí obrouček lidem radost,“ říká umělec, jehož brýle nosí hlasatelka Saskia Burešová a měli je i zpěvačka Naďa Urbánková a herec Miloš Kopecký.

Pro inspiraci Jaroslav Trubač jezdíval do zahraničí, nejčastěji do Francie a Německa. Své návrhy začal přihlašovat jako průmyslové vzory, čímž se dostal do sporu se svým zaměstnavatelem, který s ním ukončil spolupráci. „Bylo to pro mě obrovské zklamání, protože jsem Okule celá léta dával všechno, co jsem v sobě měl,“ vzpomíná.

Ze Šumavy se s rodinou přesunul do Prostějova, kde se začal živit jako produktový a průmyslový designér. Navrhoval hokejové rukavice, kamna, vozíky na malá auta nebo pily a svěráky.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio