‚Bude to bolet hodně dlouho.‘ Rekordmani z Bostonu vypadli z play-off, Krejčí bude řešit budoucnost

1. květen 2023

Nejlepší tým historie základní části NHL, favorité na zisk Stanleyova poháru, tým s obrovskou ofenzivní silou. Nic z toho hokejistům Bostonu nezajistilo postup do druhého kola play-off a sezona jim překvapivě skončila předčasně. Hráči Bruins se vyrovnávají s prohrou s outsiderem z Floridy těžce, navíc se zřejmě rozloučí se dvěma zkušenými centry - Patricem Bergeronem a Davidem Krejčím.

Měla to být jasná záležitost. Před začátkem play-off dával Bostonu analytický server FiveThirtyEight rovnou 52% šanci na účast ve finále NHL a 37% šanci na zisk Stanleyova poháru. Florida Panthers se naopak jako outsider krčili ve spodu tabulky s 3% šancí na finále.

„Florida vyfrčí v prvním kole play-off. Přes Boston vlak nejede,“ říkal ve vysílání Radiožurnálu Jakub Voráček. „Když jsme proti nim hráli, byl to rozhodně jeden z nejlepších týmů základní části a čekal jsem, že Floridu přejedou,“ potvrdil jeho slova Dominik Kubalík.

Znovu se ale ukázalo, že v play-off jdou veškeré predikce stranou. Ze hry nejsou po prvním kole totiž jen hokejisté Bostonu, ale i další z největších favoritů - obhájci z Colorada. Hráči Bruins brali prohru 3:4 v sedmém zápase hodně těžce.

„Nyní je těžké to skousnout. Jsme v šoku, jsme zklamaní, bolí to. S týmem, jaký jsme měli, je to ohromné zklamání. Tvrdě makáte a bojujete celou sezonu a pak... je to těžké,“ řekl po zápase kapitán Patrice Bergeron a neskrýval slzy.

Není divu, byl to dost možná jeho poslední zápas za tým, ve kterém strávil celou svou kariéru. V dresu Bruins se objevil už v roce 2003, Stanleyův pohár zvedl v roce 2011 a zisk dalšího měl být pro osmatřicetiletou klubovou legendu ideálním rozloučením. V play-off navíc hrál s vyhřezlou ploténkou.

„Potřebuju čas na rozmyšlenou, promluvit si s rodinou...“ řekl kanadský útočník.

Podobnou situaci zřejmě bude řešit i David Krejčí. Zkušený šestatřicetiletý centr se vrátil do Bostonu po ročním angažmá v Olomouci a přestože ukázal, že na tempo NHL stále má, situace ohledně jeho končící smlouvy stále není vyřešená.

„Je to velmi emotivní,“ řekl po zápase David Pastrňák o možném konci svých dvou spoluhráčů. „Čas nezastavíte. Kariéra ubíhá rychle a musíte myslet i na sebe.“

Byl toto poslední gól Davida Krejčího za Boston?

Poté co se Boston stal nejlepším týmem v historii základní části NHL, kdy prohrál jen pětkrát a stanovil rekord v počtu bodů i výher, je fakt, že sezona končí už na pomezí dubna a května, velkým šokem.

„Tohle vypadnutí bude určitě ještě hodně dlouho bolet. A v příštích dnech, týdnech a měsících to bude stále bolestivější,“ přiznal Pastrňák, který do šestého zápasu série čelil ohledně svých výkonů v play-off kritice.

Pro české hráče ale teoreticky sezona skončit nemusela. Příští dny napoví, jestli se Pastrňák, Krejčí či Zacha nerozhodnou hodit hořkost porážky za hlavu v reprezentačním dresu a neposílí národní tým na mistrovství světa.

autoři: iROZHLAS.cz , bac
Spustit audio

Související

Sledujte nás