Budoucnost pražské usedlosti Cibulka. Virtuální realita ukazuje vznikající dětský hospic

3. duben 2023 12:53

Má být první svého druhu v Česku – hospic pro vážně nemocné děti. Nadace rodiny Vlčkových ho chce v usedlosti Cibulka v pražských Košířích otevřít za tři roky, tedy v roce 2026. Díky brýlím pro virtuální realitu je ale už dnes jasné, jak to tam bude vypadat.

„Tyhle brýle nás přenesou do roku 2026, utáhnu vám je na hlavě a podíváme se dovnitř,“ říká architekt Petr Hájek, který podobu hospice navrhl.

Brýle nás dostaly do budoucnosti. Z ruiny usedlosti Cibulka je opravený dům. Po pravé straně je úplně nová budova, prosklená a světlá. A každý pokoj má před sebou malou terasu.

„Chtěli jsme se velmi intenzivně propojit se zahradami, s prostředím, které je kolem,“ dodává. V nové budově bude 12 lůžek pro děti. V opravené usedlosti Cibulka pak zázemí pro jejich rodiny.

Architekti na projektu pracovali i ve virtuální realitě, popisuje vedoucí projektu Cibulka František Brychta: „Možnost ověřit si to skutečně jedna ku jedné, projít si to a vnímat celou tu atmosféru, je velmi přínosné."

Dětská paliativní péče je u nás v začátcích

Oprava usedlosti a stavba nové budovy bude stát podle Brychtova odhadu zhruba 350 milionů korun. Hlavní práce jsou naplánované na rok 2024, první část areálu by měla být lidem přístupná už letos.

„Je to domek zahradníka. Máme hotovou novou střechu a rádi bychom ho otevřeli v průběhu letošního roku.“ Hospic vybuduje Nadace manželů Vlčkových, založili ji partneři Katarína a Ondřej. Dětská paliativní péče je zatím v Česku v začátcích.

„Dětská paliativní péče je starání se o děti, které mají před sebou roky nebo desítky let života. Je to zvyšování kvality života během léčby. A to je něco, co tady nefunguje. My se budeme hodně snažit o to, aby se to změnilo,“ říká Vlček.

Rodin s nevyléčitelně nemocnými dětmi je v Česku podle odhadu nadace až 13 tisíc.

autor: Marie Veselá
Spustit audio

Související