Budova krajské knihovny Stavbou roku

6. listopad 2014

Budova krajské Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové získala prestižní titul v celostátní soutěži Stavba roku 2009. Významné ocenění architektů tak putuje díky stavbě Královéhradeckého kraje po roce opět do Hradce. Vloni se totiž stavbou roku stal areál hradeckého Regiocentra Nový pivovar, ve kterém má kraj sídlo. Krajská knihovna si získala porotu především nevšedním architektonickým řešením - prací s pohledovým betonem a vnitřním prostorovým uspořádáním. Slavnostního vyhlášení ceny se na pražském Žofíně zúčastnila také ředitelka královéhradecké knihovny Eva Svobodová.

První hosté po kolaudaci do ní vstoupili právě před rokem a podle jejich názorů, si hradecká Studijní a vědecká knihovna titul Stavba roku opravdu zaslouží.

"S trochou nadsázkou lze říci, že stavby kraje tak navazují na královéhradeckou tradici ,salonu republiky'. Díky krajským stavbám se v posledních letech stěhují prestižní ocenění v oblasti architektury právě do krajského města a to mě těší. Stavba studijní knihovny vychází z velice odvážného architektonického pojetí. Navíc vznikla v sousedství Gočárových školských staveb," uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.
Nová budova studijní a vědecké knihovny se začala stavět v roce 2004 a její dokončení trvalo zhruba čtyři roky. Dříve sídlila v pronajatých a nevyhovujících prostorách. Půdorys budovy knihovny, jejíž knižní fond čítá na 700 tisíc svazků knih a časopisů, má tvar písmene "X". Navíc dokonale tlumí zvuky rušné křižovatky za Moravským mostem a frekventované Hradecké ulice. S nízkými energetickými náklady také drží stabilní teplotu uvnitř budovy. K tomu přispívají i malá kulatá okna, která uvnitř rovněž navozuji pocit intimity a domácího prostředí. Stavba nové knihovny stála zhruba 400 milionů korun.
"Myslím si, že titul si knihovna určitě zaslouží, i když mezi dalšími nominovanými stavbami je výjimečná. I přesto si čtenáři na nové působiště knihovny rychle a myslím, že i rádi zvykli. Nové prostory se jim většinou líbí," reagovala na zisk titulu Stavba roku ředitelka Studijní a vědecké knihovna Eva Svobodová.
Do letošní soutěže o stavbu roku se přihlásilo 55 staveb, do druhého kola jich postoupilo 28. Odborná porota v závěrečné fázi vybírala vítěze z 15 nominovaných objektů. Kromě Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové si letos ocenění odborníků získal i bytový dům Na Topolce v Praze, obchodní centrum City Park Jihlava, pražský železniční uzel Nové spojení a kancelářské centrum Classic 7 Business Park v Praze.

Spustit audio