Buďte jako Václav Havel, vyzývá autor slavného vězeňského experimentu. Podle Zimbarda může být hrdinou každý

9. listopad 2021

Proslul jako šéf fiktivní věznice ve sklepení Stanfordské univerzity ve Spojených státech. Říkali mu „doktor Zlo“, zabýval se ale i studiem stydlivosti, hrdinství a dobra. To vše je psycholog Philip Zimbardo. Podle něj se každý člověk rodí dobrý, v konkrétní situaci prý ale můžeme selhat. Anebo také ne – i proto poslední roky učí, jak se zlu postavit. Tady je malá ochutnávka z chystaného rozhovoru.

Existuje návod na to, jak se stát hrdinou?

Je to výzva. Hrdinové jsou pro nás zcela výjimeční lidé – jako matka Tereza, Martin Luther King nebo Nelson Mandela. Jsou to lidé, které zná celý svět. Jak se ale stane hrdinou úplně obyčejný člověk? Podle mě tak, že udělá něco pro společnost, odhodlá se k dobrému skutku, když je někdo v nebezpečí. Egocentrismus se změní na sociocentrismus. Tahle změna z „já“ na „my“ je klíčová pro to, jak se rodí hrdinové.

Ve své knize Luciferův efekt píšete, jak se zlu bránit. Jak na to?

Zlo je většinou skryté, není očividné. Když prodáváte drogy ve škole, nemusí to být na první pohled vidět. Zlo má hodně převleků a my ho musíme umět demaskovat, to je první krok pro to, abychom mu mohli čelit. 

Celý dvacetiminutový rozhovor, ve kterém Philip Zimbardo vzpomíná třeba i na setkání s Václavem Havlem, už brzy uslyšíte ve vysílání Radiožurnálu. 

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související